Hlavní obsah

ČSSD se rozhodla. Ústavní žalobu na Zemana poslanci nepodpoří

– Praha • Aktualizováno
Novinky, zpe

Sociální demokraté ve čtvrtek nebudou hlasovat pro ústavní žalobu na prezidenta Miloše Zemana pro hrubé porušení ústavy. V úterý se na tom shodli poslanci ČSSD na jednání poslaneckého klubu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanci ČSSD Kateřina Valachová, Roman Sklenák, Jan Chvojka a Jan Hamáček na jednání Poslanecké sněmovny.

Článek

„Poslanci za sociální demokracii tu ústavní žalobu nepodpoří,“ uvedla na tiskové konferenci místopředsedkyně klubu ČSSD a poslankyně Kateřina Valachová. Sociální demokraté doposud o hlasování o ústavní žalobě váhali.

Valachová řekla, že důvody takového rozhodnutí chtějí poslanci přiblížit na plénu. Poslanci mají o ústavní žalobě na prezidenta hlasovat ve čtvrtek.

Ať to jde po jménech, vyzývá TOP 09

Naopak ke schválení žaloby vyzývá část opozice. „Je nás tu 200. Každý skládal slib. Nikdo z nás nemůže sejmout odpovědnost za rozhodnutí, zda chceme chránit ústavu ČR,“ komentoval šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. TOP 09 chce navrhnout, aby poslanci hlasovali o ústavní žalobě po jménech.

„Nestydíme se za naše názory, nemáme problém s veřejným projednáváním,“ řekl k tomu šéf hnutí STAN Vít Rakušan.

Schválení žaloby moc šancí nemá

Aby se ústavní žalobou vůbec zabýval Ústavní soud, muselo by pro ni zvednout ruku 120 poslanců. To při současném rozložení Sněmovny není moc pravděpodobné. Předpokládá se, že ústavní žalobu nepodpoří ani hnutí ANO, komunisté a SPD.

Ústavní žalobu na prezidenta inicioval senátor Václav Láska (Senátor 21). Prezidentovi je v návrhu žaloby vyčítáno osm prohřešků.

Reklama

Výběr článků

Načítám