Hlavní obsah

ČSSD s komunisty prosadila zákaz privatizace nemocnic

Právo, ČTK, Václav Pergl
PRAHA

Sociální demokracie s pomocí komunistů a čytř lidovců v pátek prosadila ve Sněmovně zákon, který má regionům znemožnit přeměnu nemocnic v obchodní společnosti. Proti hlasovala ODS, která rozhodnutí považuje za protiústavní zásah do pravomoci krajů.

Foto: Tereza Melišová
Článek

Spor by tak mohl skončit u Ústavního soudu. To ostatně naznačil i místopředseda sněmovny Ivan Langer. Při hlasování o klíčovém návrhu prohlásil, že Sněmovna poslala vzkaz Ústavnímu soudu.

Některé kraje mění nemocnice na obchodní nemocnice, případně tuto změnu zvažují. Slibují si od toho lepší ekonomické výsledky ústavů. Kritici ale tvrdí, že nemocnice by se mohly soustředit jen na lukrativní obory a dostupnost péče by byla ohrožena.

Z počítačového záznamu hlasování vyplývá, že zákaz převodu nemocnic prosadila ČSSD, KSČM a čtyři lidovci. Proti byli občanští demokraté a deset lidovců, unionisté se hlasování zdrželi.

Hejtmani protestují

Zákaz převodu nemocnic považují všichni krajští hejtmani za protiústavní zásah do vlastnických práv a pravomocí krajů. Někteří ho označili za populistický krok, za pokus o znárodňování a za útok na demokratické hodnoty.

Nejtvrdším kritikem zákona je středočeský hejtman Petr Bendl. Vidí v něm "útok na zásadní hodnoty demokratického státu". Podle něj se poslanci ČSSD tímto krokem "přihlásili k tomu, čemu se říká znárodňování". Za znárodnění zákon pokládá také ústecký hejtman Jiří Šulc (všichni ODS). 

"Je to opravdu na stížnost k Ústavnímu soudu, kraje by se na tom měly domluvit," řekl jihočeský hejtman Jan Zahradník (ODS). O tom ale již rozhodnou noví krajští zastupitelé.

Kritiku sklidil i způsob, jakým ČSSD zákon prosadila. Zákaz převodu nemocnic totiž schválila ČSSD, komunisté a čtyři lidovci v rámci nesouvisejícího zákona o hluku v životním prostředí. "Dát takové zásadní ustanovení, které omezuje výkon vlastnických práv, do zákona o hluku, je zcela bezprecedentní čin," řekl královéhradecký hejtman Pavel Bradík (ODS).

Olomoucký hejtman Jan Březina (KDU-ČSL) považuje rozhodnutí sněmovny za populistický krok. Také hejtman Pardubického kraje Roman Línek (KDU-ČSL) prohlašuje způsob, jakým zákon vznikl, za "tristní". Proti zákonu hlasoval i předseda lidovců Miroslav Kalousek. Předlohu označil za "legislativní zmetek", který nemá pro kraje a hejtmany žádné právní důsledky.

Zákon vstoupí v platnost, pokud jej schválí Senát a podepíše prezident.

Komora a odbory krok vítají

Představitelé lékařské komory a lékařských odborů shodně považují zákon, který má znemožnit přeměnu nemocnic na obchodní společnosti, za přechodnou pojistku. Naopak soukromí lékaři a podnikatelé ve zdravotnictví, kteří by měli zájem o provozování soukromých nemocnic, spokojeni nejsou.

"Je to nouzová pojistka proti rozkradení majetku a zániku většiny nemocnic," prohlásil prezident České lékařské komory (ČLK) David Rath. "Je to záchranná brzda, která umožní zachovat ve veřejných rukách síť veřejných nemocnic do doby, než bude přijat zákon o neziskových nemocnicích," dodal předseda Lékařského odborového klubu (LOK) Milan Kubek.

Jiného názoru je viceprezidentka ČLK Helena Fousková, která kritizuje Ratha, že nehájí zájmy soukromých lékařů. "Hrozí, že nemocnice, se kterými si kraje nevědí rady, zaniknou," varovala.

Podle ČTK akciová společnost, v níž Fousková působí, chtěla od Moravskoslezského kraje získat nemocnici v Bílovci. Kraj ji prodat nechce, i když s ní v síti nepočítá. Fousková soudí, že nemocnice zanikne a pacienti budou muset za péčí dojíždět a zaměstnanci nemocnice přijdou o práci.

Kraje převzaly loni od státu 81 ze 198 nemocnic. Pětinu z toho už převedly na obchodní společnosti, ty jsou zatím stoprocentně vlastněny krajem, u dalších převod v krajských koncepcích plánují. Nyní je ve správě krajů 65 nemocnic. Kraje si od této změny slibují lepší ekonomické výsledky ústavů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám