Hlavní obsah

ČSSD po sedmi letech ve vládě opět řeší levnější bydlení. Ceny jí mezitím raketově stouply

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Po sedmi letech u moci, během kterých ceny nemovitostí a nájmů v Česku raketově vzrostly, se vládní ČSSD chystá předložit poslanecký návrh, který má údajně umožnit levnější bydlení. Obce by podle sociálních demokratů mohly zakládat veřejně prospěšné společnosti, které by si na výstavbu braly úvěr místo samotných zájemců o bydlení. Těm by se tak mohly snížit náklady až o 30 procent. V úterý o návrhu informovali zástupci strany na tiskové konferenci.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Místopředseda ČSSD Jan Birke.

Článek

Poslanec ČSSD Jan Birke, který návrh zpracoval s legislativci a odborníky, novinářům řekl, že se inspiruje ve Velké Británii, Rakousku či ve Francii.

Sněmovně by ho chtěl definitivně předložit v létě. Strana bude podporu návrhu shánět v koalici i u ostatních stran ve Sněmovně a v Senátu.

Nákladovost může být až o třetinu nižší než u standardních komerčních projektů.
předseda ČSSD Jan Hamáček

ČSSD po sedmi letech „vykopává balon“ 

Podle předsedy ČSSD Jana Hamáčka se vládní strana tématu ujala, protože se o něm stále mluví, ale reálně se nic neděje. „Bereme to jako poslaneckou iniciativu ČSSD, budeme vyjednávat ve Sněmovně i Senátu s cílem tento zákon nebo jinou podporu bydlení v ČR schválit. Důležité je ten balon vykopnout,“ řekl.

Sociální demokraté s hnutím ANO jsou ve vládě druhé volební období, tedy sedmý rok. Z indexu cen bytů Českého statistického úřadu (ČSÚ) vyplývá, že v Česku za tu dobu vzrostly nabídkové ceny bytů o 65 procent. V Praze pak v tomto období byty zdražily o 77,5 procenta. Průměrná cena za jeden metr čtvereční nového bytu v Praze podle společnosti Ekospol v březnu 2020 činila 105 724 korun.

ČSSD odmítá zrušit superhrubou mzdu. Lidem by totiž zbylo víc z výplaty

Domácí

V prvních čtyřech letech vládního působení sociálních demokratů ministerstvo práce pod jejich vedením chystalo zákon o sociálním bydlení. S ministerstvem pro místní rozvoj, které vedlo a dál vede ANO, se dlouho na podobě normy ale neshodovalo. Sněmovna pak předlohu do minulých voleb už nestihla projednat.

Zákon o sociálním bydlení nebude

Zákon o sociálním bydlení slíbila ve svém programovém prohlášení pak Babišova vláda ANO a ČSSD s podporou komunistů. Zhruba čtvrt roku po svém nástupu od záměru upustila a nahradila ho programem Výstavba s dotacemi.

Člověku, který bude mít zájem být součástí této korporace, se přepočítá splátka do nájemného třeba na dobu 20 let, poté bude anuita splacena a člověk bydlí.
poslanec ČSSD Jan Birke

Ministerstvo pro místní rozvoj nakonec začalo připravovat zákon o dostupném bydlení. Předložit ho má letos v prosinci, tedy deset měsíců před volbami. Legislativní proces trvá obvykle zhruba rok. Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) už dřív řekla, že při průtazích přípravu převezme její resort. Na svých návrzích na podporu bydlení pracují i opoziční strany, a to třeba Piráti.

Obec si vezme hypotéku za všechny

Poslanecký předpis z dílny vládní ČSSD by měl podle Birkeho pomoci obcím, které mají například pozemky, ale nemohou si dovolit velké developerské projekty. Pozemek by mohla příslušná obec vložit do veřejně prospěšné společnosti, nad kterou by měla díky tomu kontrolu. „Tato korporace si zjednodušeně řečeno vezme hypotéku na výstavbu celého toho bydlení,“ uvedl Birke.

Zájemci o bydlení by si naopak úvěr sami nebrali. „Člověku, který bude mít zájem být součástí této korporace, se přepočítá splátka do nájemného třeba na dobu 20 let, poté bude anuita splacena a člověk bydlí,“ vysvětlil Birke. Podle Hamáčka by návrh mohl zrychlit výstavbu. „Nákladovost může být až o třetinu nižší než u standardních komerčních projektů,“ dodal Hamáček.

ČSSD chce představit podrobnosti návrhu v nejbližší době. „Budeme o něm diskutovat s koaličním partnerem, aby byl v Poslanecké sněmovně přijat,“ uvedl Birke.

Reklama

Výběr článků

Načítám