Hlavní obsah

ČSSD navrhuje za přetáčení tachometrů až deset let vězení

Právo, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opoziční soc. dem. předložila ve Sněmovně novelu trestního zákoníku, která umožní postihovat nelegální přetáčení tachometrů. Nejvyšší sazba, v případě škody velkého rozsahu, dosahuje až deseti let odnětí svobody. ČSSD argumentuje tím, že škoda způsobená přetáčením tachometrů ročně přesáhne šest miliard korun, ohrožena je také bezpečnost provozu na silnicích.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Podle analýz společnosti Cebia, která se zabývá prověřováním ojetých vozů, je ročně novým majitelům způsobena přetočením tachometru škoda přes šest miliard korun. V současnosti je v ČR v provozu jeden milión vozů s nepravdivým stavem najetých kilometrů na tachometru. Nemožnost postihovat toto podvodné jednání je pro nás nepřijatelná,“ uvedl ve čtvrtek jeden z předkladatelů, poslanec Stanislav Huml.

Přetáčení tachometrů může podle něj být příčinou havárií kvůli neznalosti skutečného opotřebení klíčových částí automobilu. Huml upozornil, že přetáčení tachometrů je trestné v sousedním Německu nebo třeba ve Velké Británii.

Norma by měla zamezit současné praxi, kdy se objevují inzeráty nabízející právě přetočení tachometru.

Soc. dem. navrhuje v předloze nejnižší trestní sazbu šest měsíců až tři roky vězení, v případě škody velkého rozsahu může jít provinilec do chládku až na deset let. Podle představy soc. dem. by měla novela platit od 1. ledna 2013.

O podpoře návrhu bude strana vyjednávat. „Budeme pro to hledat podporu přes celé politické spektrum,“ deklaroval Huml.

Reklama

Výběr článků

Načítám