Hlavní obsah

ČSSD navrhne Sněmovně předložit radar Ústavnímu soudu

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

ČSSD bude ve Sněmovně navrhovat přerušení projednávání dvou smluv týkajících se amerického radaru a navrhne usnesení, aby se jimi zabýval Ústavní soud (ÚS). Po jednání předsednictva strany to uvedl předseda poslanců ČSSD Michal Hašek.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašek

Článek

ÚS by měl prozkoumat, zda jsou smlouvy v souladu s ústavním pořádkem Česka a například rozhodnout, jakou většinou mají být schvalovány.

ČSSD bude podle Haška také jednat se zelenými o obsazení sněmovních výborů. Poukázal na to, že ČSSD umožnila zvolení Kateřiny Jacques (SZ) do čela Výboru pro evropské záležitosti, čímž podle něj dodržela dohodu o rozdělení výborů, uzavřenou parlamentními stranami po volbách v roce 2006. Od zelených největší opoziční strana očekává, že tuto dohodu budou též respektovat.

"Tedy, že budou garantovat, že nedojde ve zbytku volebního období k tomu, že budou odvoláni předsedové výborů, kterými jsou poslanci a poslankyně za sociální demokracii,“ uvedl Hašek na tiskové konferenci v Lidovém domě.

ČSSD bude podle něj také od zelených požadovat, aby se znovu otevřela debata o revokaci usnesení, kterým si vládní koalice navýšila počty svých poslanců ve výborech.

Šéf ČSSD Jiří Paroubek pak informoval, že jeho strana k poslednímu zářijovému datu překročila hranici 20 tisíc členů.

Reklama

Výběr článků

Načítám