Hlavní obsah

ČSSD nabízí podvod na voliče, tvrdí ODS

Novinky, Jaroslav Soukup
Praha

Občanští demokraté se ohradili vůči programu ČSSD pro volby do Evropského parlamentu. Představitelé ODS jej označili za dutý a celou kampaň sociálních demokratů nazvali vědomým podvodem na voliče. Obě strany se tak zčásti uchýlily k negativní kampani.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Šéf ODS Mirek Topolánek (vlevo) spolu s Janem Zahradilem. V pozadí billboard s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem.

Článek

"Strašení propouštěním, sociální nejistotou, Topolánkovou vládou, to  je vědomý podvod na voliče. Volby do europarlamentu nic takového neřeší," řekl odstupující premiér a předseda ODS Mirek Topolánek s tím, že kampaň ODS je sice konfrontační, ale nikoliv negativní. Prý pouze uvádí na pravou míru strašení ze strany ČSSD.

Podle Topolánka je to, co předložila ČSSD jako svůj program, toliko sbírkou dutých frází a otrockým přepisem prohlášení evropských socialistů. Upozornil i na to, že některá prohlášení v dokumentech socialistů si odporují.

Topolánek spolu s lídrem kandidátky do EP Janem Zahradilem znovu prezentoval i billboardy, s nimiž se ODS vydá do voleb. Vedle Paroubka je na nich i středočeský hejtman a poslanec David Rath. Oběma politikům je na plakátech coby jejich program připisováno heslo "Škodit a strašit".

Podle Paroubka je to sprostota

Pozadu nezůstává ani ČSSD, která již před časem v nadsázce nabídla výměnu postaršího jízdního kola za program ODS. Socialisté podrobili zkoumání také smlouvu, kterou ODS uzavřela před volbami do Sněmovny s občany, a spočítali si, že nebylo splněno 87 procent bodů, které ODS slibovala. Paroubek zároveň označil kampaň ODS za "sprostotu".

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Jízdní kolo, které chce ČSSD vyměnit za program ODS.

Před konfrontačními kampaněmi před volbami varovali před časem i politologové. Podle nich strany nyní kombinují jak pozitivní, tak negativní kampaně, v nichž útočí na ideologické oponenty.

"Obávám se, že ta politická kultura tak klesla, že nás nečeká nic hezkého," tipoval před časem politolog Zdeněk Zbořil.

Reklama

Související články

ČSSD spustila negativní kampaň proti ODS

Sociální demokracie ve čtvrtek spustila negativní předvolební kampaň proti svému úhlavnímu protivníkovi ODS. Na tiskové konferenci v Lidovém domě si lídr...

Výběr článků

Načítám