Hlavní obsah

ČSSD dostala ránu pěstí. Zeman Šmardu odmítl a nechá na kultuře Staňka

Právo, kab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman nehodlá vyhovět návrhu premiéra Andreje Babiše (ANO) a ČSSD a vyměnit ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) za místopředsedu ČSSD Michala Šmardu. Informaci Právu potvrdily dva zdroje blízké špičkám ČSSD. Uvnitř sociální demokracie toto rozhodnutí vyvolalo bouři.

Foto: koláž Novinky.cz s Právo

Zleva Michal Šmarda a ministr kultury Antonín Staněk (oba ČSSD).

Článek

„Prezident nesouhlasí se jmenováním Šmardy. Na postu by chtěl ponechat Staňka,“ uvedl Právu jeden ze zdrojů blízkých špičkám sociální demokracie. Ty se radily, co dál.

ČSSD si totiž klade podmínku svého setrvání v kabinetu s hnutím ANO prosazením výměny ministra kultury. Šmarda měl podle přání ČSSD nahradit Antonína Staňka, který původně rezignoval už k 31. květnu, Zeman však jeho demisi nepřijal. Špičky soc. dem. se nakonec se rozhodly ve vládě s ANO setrvat.

Šéf ČSSD Jan Hamáček podle svých slov se Zemanem hovořil a ten prý kategoricky nevyloučil Šmardovo jmenování, chce dál vyjednávat. Hamáček to uvedl ve středu po jednání poslaneckého klubu.

Zeman si svoji pozici nerozmyslel ani v úterý večer, kdy se se Šmardou setkal na Vysočině. Schůzka prý trvala asi dvě hodiny, Šmarda však prezidenta nepřesvědčil.

Předsednictvo ČSSD se v pátek usneslo, že pokud nebude o výměně ministra jasno do konce června, svolá své mimořádné jednání. Na něm by znovu mohlo hlasovat i o odchodu z vlády. V pátek pro to hlasovalo 10 členů předsednictva z přítomných 41, dalších deset se zdrželo.

Zeman si však starosti o budoucnost vlády ještě v úterý nedělal. „Věřím, že tato vláda s vysokou pravděpodobností vydrží do konce volebního období, už proto, že 2,5 roku není tak dlouhá doba. Organizovat kvalitní kampaň také zabere něco času,“ prohlásil na svém setkání s krajskými zastupiteli Vysočiny.

Anketa

Věříte, že prezident Miloš Zeman nakonec jmenuje ministrem kultury Michala Šmardu?
Ano
11,3 %
Ne
88,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1555 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám