Hlavní obsah

ČSSD chce nominovat Zaorálka na šéfa Sněmovny bez podmínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda ČSSD Jiří Paroubek v úterý dopoledne prohlásil, že sociální demokracie postaví do volby šéfa Sněmovny svého kandidáta Lubomíra Zaorálka. Ten by z čela dolní komory odstoupil poté, co by v případném třetím kole sestavování vlády navrhl premiéra. Předsedu Sněmovny mají poslanci volit v pátek.

Článek

Podle Paroubka je návrh sociální demokracie na volbu Zaorálka ústupkem ostatním stranám před páteční volbou předsedy Sněmovny. Paroubek to oznámil po úterním zasedání grémia strany.

Návrh ČSSD je podle Paroubka je variantou k nápadu, se kterým přišli minulý týden komunisté. Předseda KSČM Vojtěch Filip minulý čtvrtek přednesl prezidentu Václavu Klausovi návrh, podle kterého by všechny sněmovní strany podpořily kandidáta ČSSD do čela dolní komory. V případě třetího pokusu o sestavení vlády by ale tento šéf Sněmovny nenavrhl dalšího možného premiéra jen podle svého uvážení, jak předpokládá Ústava, nýbrž na základě dohody všech parlamentních stran. [celá zpráva]

ČSSD se nechce vázat dohodou

Návrh sociálních demokratů naproti tomu počítá s tím, že by Zaorálek v případě dvou neúspěšných pokusů o sestavení vlády navrhl příštího premiéra bez závazné dohody s ostatními stranami. Padla ale zmínka o tom, že by ČSSD se svými politickými konkurenty konzultovala jméno toho, kdo by se měl pokusit o třetí sestavení kabinetu. 

Paroubek se ještě během úterý setká se šéfem komunistů Filipem, aby s ním nový návrh ČSSD projednal. [celá zpráva]

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka zopakoval, že sociální demokraté opět nikoho nenominují, pokud ostatní strany na tento kompromis nepřistoupí. Termín na nominace kandidátů vyprší ve středu odpoledne.

Návrh ČSSD nadšení nevzbudil

Podle předsedy poslaneckého klubu ODS Vlastimila Tlustého nepřišla ČSSD s ničím novým. "Říkají pořád to samé. Chtějí sestavovat vládu. Odmítají uznat, že prohráli volby," řekl Novinkám Tlustý.

Také šéf lidovců Miroslav Kalousek se domnívá, že návrh "neposouvá nic nikam". "Souhlasím s tím, aby nominovali sociální demokraté svého kandidáta bez podmínek, ale tohle podmínka je," řekl Kalousek.

Podle předsedy Strany zelených Martina Bursíka jde návrh ČSSD proti tomu, s čím přišli komunisté a s čím souhlasí i koalice. "Jde o to, aby poslední pokus o složení vlády byl konsensuální, museli by se na něm dohodnout všichni předsedové," řekl. Poslední nápad ČSSD podle něj znamená pouze to, že sociální demokrat v čele sněmovny by pověřil sociálního demokrata, tedy Paroubka, sestavováním vlády.

Výběr článků

Načítám