Hlavní obsah

ČR neuznává výsledky referenda na Krymu

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česká republika neuznává výsledky nedělního referenda na Krymu, ve kterém se tamní obyvatelé vyjádřili většinově pro připojení k Rusku. Na tiskové konferenci po jednání vlády to řekl premiér Bohuslav Sobotka. Česko zároveň nebude prosazovat uvalení hospodářských sankcí vůči Rusku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bohuslav Sobotka

Článek

Sobotka zkritizoval, že referendum na Ukrajině bylo vyhlášeno v rozporu s tamní ústavou a probíhalo za neregulérních podmínek. Vadí mu například to, že nebyli přítomni zahraniční pozorovatelé.

„Česká republika proto neuznává výsledky tohoto hlasování,“ prohlásil premiér.

Koncem týdne se má konat jednání ministrů členských států EU o situaci na Ukrajině. Řešit se budou i možné sankce. „Česká republika nebude koncem týdne na jednáních navrhovat plošné hospodářské sankce,“ uvedl.

Informoval také o tom, že vláda souhlasila s tím, aby byla koncem týdne podepsána politická část asociační dohody mezi Evropskou unií a Ukrajinou. „Je to jasný signál, že Evropa je připravena podporovat Ukrajinu jako nezávislý stát,“ konstatoval.

Za nejdůležitější považuje to, aby byla zahájena jednání mezi Ukrajinou a Ruskem tak, aby se stabilizovala situace v regionu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám