Hlavní obsah

ČR léta platí miliardy za členství v mezinárodních organizacích, přínosy nezná

Novinky, jas

Česká republika je aktivní v rámci téměř pěti stovek mezinárodních organizací, do nichž každoročně přispívá kolem 4,4 miliardy korun. Státu se nicméně nedaří zefektivnit spolupráci. Česko dál platí členské příspěvky i organizacím, v nichž plánovalo činnost ukončit. Plyne to z šetření Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ).

Foto: Milan Malíček, Právo

Sídlo Nejvyššího kontrolního úřadu v pražských Holešovicích

Článek

Koordinaci členství má na starosti ministerstvo zahraničních věcí, jednotlivá ministerstva pak řeší konkrétní spolupráci.

Kontrola zjistila, že ačkoliv nové smlouvy či další finanční závazky by měla schvalovat vláda a mělo by s nimi být seznámeno ministerstvo zahraničí, běžně se tak neděje.

Za členství v mnohdy nesmyslných institucích platí Česko miliardy

Domácí

„Ministerstvo zahraničních věcí má mít také celkový přehled o tom, s jakými mezinárodními organizacemi ČR spolupracuje a jaké jsou přínosy této spolupráce. Ani k jednomu si ale nedokázalo zajistit potřebné informace, a neplnilo tak úkoly dané usnesením vlády,” uvedla kontrola.

Už v minulých letech se objevily informace, že Česko je součástí takových institucí jako Úřad pro mořské dno, Mezinárodní chladírenský úřad nebo Mezinárodní organizace frankofonie, která sdružuje země, které používají francouzštinu. Ministerstvo zahraničí posledně jmenované organizaci minulý týden gratulovalo k 50letému výročí a uvedlo, že s ní bude spolupracovat i nadále.

Kabinet se v roce 2013 uložil resortům, aby v rámci mezinárodní spolupráce našly kapitoly, v nichž je možné ušetřit. Ministerstva navrhla úspory ve výši 18 milionů korun, ovšem následně nikdo nesledoval, zda byly navržené úspory realizovány. V roce 2018 tak bylo 10,8 milionu korun vyplaceno organizacím, v nichž bylo navrženo členství ukončit.

ČR dává miliardy za členství v mezinárodních organizacích, vláda chce znát smysl

Domácí

Kontroloři nakonec svépomocí zjistili, že v roce 2018 spolupracovala ČR s 477 organizacemi a zaplatila jim 4,4 miliardy korun. V případě 233 organizací byl přínos vyhodnocen, u 244 nikoliv.

Reklama

Výběr článků

Načítám