Hlavní obsah

ČR byla o operaci v Jemenu informována předem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká diplomacie byla o plánu na vojenský zásah v Jemenu, který podnikla koalice vedená USA a Velkou Británií, informována s předstihem. V zemi se nachází několik českých občanů. Ministerstvo zahraničí je v této souvislosti v kontaktu s humanitární organizací Člověk v tísni, jejíž dva pracovníci se nacházejí na jihu Jemenu.

Foto: Reuters

Výbuch v jemenském přístavu Hudajdá

Článek

„S primárním cílem této limitované operace, která je zaměřena velmi cíleně a na cíle, které brání a komplikují lodní dopravu v Rudém moři, samozřejmě Česká republika souhlasí a tuto operaci podporuje,“ řekl ředitel odboru Blízkého východu a severní Afriky ministerstva zahraničí (MZV) Petr Hladík.

Útoky zahájila koalice USA a Velké Británie, kterou podporují Austrálie, Kanada, Nizozemsko a Bahrajn, v noci na pátek. Míří proti Húsíům, kteří útočí na obchodní lodě v Rudém moři.

USA a Británie zahájily údery proti Húsíům v Jemenu. Rusko svolává Radu bezpečnosti OSN

Blízký a Střední východ

Člověk v tísni má dva lidi v Adenu na jihu země. „Informovali jsme je o nastalé situaci. Oni to samozřejmě také monitorují, jsou se svými lidmi v kontaktu,“ uvedl.

Protože se nachází v přístavu na jihu Jemenu, který není pod kontrolou Húsíů, vůči nimž jsou zaměřeny zásahy koalice, dá se podle Hladíka říci, že čeští občané jsou v pořádku.

Vzhledem k bezpečnostní situaci již dříve ministerstvo vydalo doporučení, aby lidé do země necestovali, případně ji opustili, neboť cizincům mohou v zemi hrozit i únosy, přičemž možnosti konzulární pomoci tam jsou velmi omezené.

Zaplatíte vysokou cenu. Húsíové reagují na americko-britský útok v Jemenu

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám