Hlavní obsah

ČR by do Sýrie vyslala zdravotníky a chemiky, kdyby došlo na intervenci

Novinky, rei
Praha
Aktualizováno

Česká armáda by mohla do Sýrie poslat až 200 zdravotníků nebo členů protichemické jednotky, pokud by došlo na variantu pozemní intervence proti Islámskému státu (IS) v Sýrii. V pořadu Otázky Václava Moravce v ČT to řekl ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Žádná pozemní akce se ale v současnosti nechystá.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr obrany Martin Stropnický

Článek

Debata se vedla v hypotetické rovině a ministr Stropnický o možném vyslání zdravotníků a chemiků mluvil na přímý Moravcův dotaz, co by ČR udělala, kdyby na pozemní intervenci spojenců došlo.

Moravec věnoval otázkám typu co by bylo, kdyby velkou část rozhovoru, jehož se účastnil i místopředseda TOP09 Marek Ženíšek.

Jak ale posléze upozornil velvyslanec České republiky při Severoatlantické alianci Jiří Šedivý, „jakékoliv náznaky vstupu NATO do situace v Sýrii tady zatím nebyly“. Šedivý nicméně připustil, že nyní nelze vyloučit v Sýrii žádný scénář. Francie napadená džihádisty Islámského státu se však podle něj spíše snaží prostřednictvím čl. 42 Lisabonské smlouvy získat takovou podporu partnerů z EU, aby mohla uvolnit své síly nasazené v zahraničí na posílení domácí bezpečnosti a také k náletům proti IS.

Vyslání pozemních sil do Sýrie minulý týden znovu vyloučil americký prezident Barack Obama. [celá zpráva]

USA a další země vedou proti IS nálety a Obama organizuje širokou koalici spojenců, do níž chce zapojit také Rusko, které v Sýrii také útočí. K zesílení úsilí proti IS vyzvala v pátek Rada bezpečnosti OSN. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám