Hlavní obsah

ČR bude opravovat ukrajinské tanky T-64. Zamíří rovnou na frontu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Opravy a modernizaci dlouho uskladněných ukrajinských tanků T-64 zahájí v nejbližší době vojenský opravárenský podnik v Novém Jičíně na základě smlouvy mezi státním podnikem VOP CZ a ukrajinským Ukroboronprom, která byla uzavřena v únoru. Uvedlo to ministerstvo obrany.

Foto: Profimedia.cz

Zamaskovaný ukrajinský tank T-64 v květnu 2023

Článek

Kolik tanků se bude modernizovat, se z bezpečnostních důvodů neuvádí. Část jich bude dodána na Ukrajinu ještě letos: „Pro VOP CZ je to skvělá příležitost opravovat techniku, která pak jde rovnou na frontu,“ řekl její ředitel Marek Špok.

Tanky T-64 ovšem neměla Česká republika nikdy ve výzbroji. „Modernizace bude probíhat pod technickým dohledem odborníků ukrajinské strany,“ dodal Špok. Popsal i to, co se s tanky, které byly desítky let ve skladech, bude dělat - kompletně se rozeberou a vymění se řada dílů, aby byly plně bojeschopné.

Špok zmínil i některé modernizační prvky: „Tanky budou vybaveny prostředky optického pozorovacího systému a dokonalejší komunikací.“

„Česká republika podporuje a bude podporovat Ukrajinu v jejím boji proti ruskému agresorovi. Poskytujeme nepotřebný vojenský materiál, cvičíme ukrajinské vojáky a nyní pomáháme i s opravami ukrajinské techniky,“ uvedla ministryně obrany ke spolupráci s opravou ukrajinské techniky.

Obranný klastr

VOP CZ je první českou firmou, která podepsala podobnou smlouvu, uvedl ředitel Agentury pro mezivládní obrannou spolupráci (AMOS) Aleš Vytečka. Naplňuje se tak loňská smlouva AMOS s Ukroboronpromem o vytvoření společného obranného klastru. V jeho rámci se má navýšit i výroba munice.

T-64
T-64 je sovětský hlavní bojový tank druhé generace z šedesátých let. Ve své době byl velmi moderní, jako první měl samonabíjecí kanon a jako první sovětský i vrstvený pancíř. Byl však výrobně náročnější a dražší než T-72, takže se nevyvážel. Navíc měl problémy s motorem 5TDF s protiběžnými písty.
Postupně byl modernizován, kanon ráže 115 mm vyměněn za kanon ráže 125 mm a nahrazen byl i motor za spolehlivější 6TD . Verze T-64B z poloviny sedmdesátých let měla jako první sovětský tank laserový dálkoměr a umožňovala vypalovat i protitankové řízené střely. Celkem bylo vyrobeno na 13 000 T-64
Ukrajina tanky T-64 nevyřadila a dále modernizovala, protože se vyráběly v Charkově. Verze T-64BM Bulat z minulé dekády už byla vybavena reaktivním pancířem a měla vyměněný systém řízení palby, byl vybaven infrahledy.

Velký přehled tanků, které se střetnou na Ukrajině

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám