Hlavní obsah

Co řekli účastníci o schůzce s Hamáčkem

Účastníci schůzky s ministrem vnitra Janem Hamáčkem komentovali podezření, že se Hamáček snažil vyměnit ututlání informace o zapojení Ruska do kauzy Vrbětice za milion vakcín Sputnik a pořádání summitu Biden-Putin v Praze, jak napsaly Seznam Zprávy. Někteří přímo popřeli, že by se na schůzce toto řešilo, další například uvedli, že stojí za Hamáčkem či že se na schůzce neřešilo nic, co by ohrožovalo zájmy ČR.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ředitel Vojenského zpravodajství Jan Beroun popřel, že by se na schůzce řešila dohoda s Ruskem.

Článek

Civilní rozvědka

Ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) (civilní rozvědka) Marek Šimandl uvedl v mailu, který v úterý poslal redakci Práva, že „nebývá zvykem veřejně sdílet pracovní program ředitele jakékoli zpravodajské služby. Platí to i v tomto případě, přesto si dovolím k tomu uvést následující“:

„Ano, je pravda, že jsem se v uvedeném týdnu účastnil několika jednání za přítomnosti prvního místopředsedy vlády a ministra vnitra Jana Hamáčka, což vzhledem k aktuálním událostem bylo naprosto přirozené. Ale o čem jsme spolu konkrétně jednali, rozhodně komentovat nebudu. V každém případě všechna jednání byla vedena v zájmu České republiky, a to jak z pohledu zahraniční politiky, tak i bezpečnosti státu.“

Hamáček: Všechny ty nesmysly slouží jen Rusku

Domácí

Nejvyšší žalobce

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman dorazil na schůzku až v jejím průběhu.

„V době, kdy jsem na ni dorazil, bylo jasné, že se žádná cesta do Ruska neuskuteční. Tuto věc jsem tedy považoval za vyřešenou,“ uvedl pro Právo. V době, kdy byl s ostatními u jednacího stolu, se podle něj řešila koordinace dalšího postupu státu ve vrbětické kauze. Projednávalo se trestní řízení, otázky bezpečnosti i mezinárodního dopadu kauzy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman

„Atmosféru jednání bych popsal jako normální. Rozhodně jsem během schůzky nenabyl dojmu, že by pan vicepremiér Hamáček byl ten, kdo by chtěl kauzu jakýmkoliv způsobem utlumit nebo ukončit,“ doplnil Zeman. Z jednání se podle něho nepořizoval žádný písemný záznam.

Zeman: Při jednání poslanců jsem se styděl

Domácí

Policejní prezident

Policejní prezident Jan Švejdar se v úterý k věci v médiích nevyjadřoval, dotazy Práva jeho mluvčí nechala bez odpovědi. „Schůzky jsem se účastnil, ale její obsah nebudu komentovat,“ řekl serveru Seznam Zprávy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Policejní prezident Jan Švejdar

Velvyslanec v Rusku

Velvyslanec České republiky v Rusku Vítězslav Pivoňka pro Deník N pouze sdělil:

„Já stojím za ministrem Hamáčkem.“

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Český velvyslanec v Rusku Vítězslav Pivoňka

Vojenské zpravodajství

Ředitel Vojenského zpravodajství Jan Beroun se v úterý veřejně nevyjádřil.

Ve středu v rozhovoru pro Hospodářské noviny na otázku, zda se na schůzce projednávalo, že se Hamáček chtěl s Ruskem dohodnout, že informace v kauze Vrbětice nezveřejní výměnou za vakcínu Sputnik a uspořádání summitu Biden–Putin, odpověděl stručně „Ne”.

Reklama

Výběr článků

Načítám