Hlavní obsah

Cítím se jako mistr Jan Hus, napsal vyloučený Kalenda. Hájit se ale nepřijel

– Praha

Daniel Kalenda, kterého KDU-ČSL v úterý vyloučila ze svých řad v reakci na jeho hanlivá vyjádření o mrtvých uprchlících, svůj vyhazov ze strany komentoval slovy, že se cítí jako mistr Jan Hus. Nedávnou smrt 71 běženců v dodávce prý neschvaloval, jen nad ní nevyjádřil lítost, reagoval v sms zprávě.

Foto: KDU-ČSL

Daniel Kalenda

Článek

"Cítím se jako mistr Jan Hus. Poněkud nešťastně jsem vyjádřil názor většiny občanů republiky. Smrt těch lidí jsem nijak neschvaloval. Pouze jsem nevyjádřil nad neštěstím lítost," napsal po jednání celostátního výboru KDU-ČSL Kalenda v sms zprávě.

Podle šéfa lidovců Pavla Bělobrádka měl Kalenda možnost se před výborem hájit. Tu ale nevyužil a jednání se nezúčastnil, na rozdíl od Husa, který na pozvání římského krále Zikmunda roku 1414 před koncil v Kostnici dorazil, byl tam vězněn a nakonec odsouzen k smrti a upálen.

"Názory pana Kalendy nejsou slučitelné se stanovami strany," sdělil k výsledku jednání předseda Bělobrádek.

"Já netruchlím, není mi jich líto... Vůbec! Je to lůza, špína a živel, sem nepatří," napsal Kalenda na svůj facebookový profil o 71 uprchlících, kteří byli minulý týden nalezeni mrtví v Rakousku v nákladním automobilu. V neděli politik svůj výrok smazal, omluvil se za něj a jeho napsání sváděl na alkohol.

Celý text Kalendova příspěvku na Facebooku
Bože, 71 mrtvejch na dálnici v Rakousku... A máme brečet? Prej jim došel vzduch hned, co se zavřely dveře. A co má bejt? Tak nemaj bejt blbý a nemaj do toho kamionu lízt. Vůbec nejlepší by bylo, aby zůstali doma. Svět je prej zdrcen... Já netruchlim, neni mi jich líto... Vůbec! Je to lůza, špína a živel, co sem nepatří. A kdo jim pomáhá, tak ať si je vezme zadarmo domů a živí si je sám, když je anděl štědrosti a samaritán! Já tuhle zemi ani Evropu zčernat nenechám!

Kalendovo vyloučení se očekávalo, hlasovalo pro něj 18 z 19 členů výboru. Jeho příspěvek odsoudili i další představitelé lidovců. Kalenda byl členem okresního výboru strany v Liberci a členem celostátní rozhodčí komise strany. "Vnímám to jako jediné možné rozuzlení případu. Bylo to nestandardní řešení nestandardní situace. To jeho vyjádření bylo naprosto neslýchané," řekl předseda Městského výboru KDU-ČSL v Liberci Kamil Jan Svoboda.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám