Hlavní obsah

Cinkal jsem klíči, usekni mi ruku, říká web plzeňských komunistů

Právo, Jan Švábek

„Tak už sekni, Božka. Tahle ruka to byla, co v 89. roce cinkala klíčema.“ Tak referuje o sametové revoluci jeden z obrázků, které plzeňští komunisté umístili na své internetové stránky do sekce nazvané Humor z levé strany.

Foto: KSČM

Jeden z trojice obrázků na webových stránkách KSČM

Článek

Zatímco hláškám, které si utahují z místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska u lahve slivovice nebo exprezidenta Václava Klause a vyhlášené amnestie, se leckdo zasměje, kreslený vtip o českém přechodu k demokracii si lze interpretovat různě. To přiznává i komunistický poslanec z Plzně Jiří Valenta.

„Není to z mé hlavy, ale má to evokovat, že se lidé zúčastnili revoluce s dobrým úmyslem a očekávali pozitivní změny. Těch se ale nedočkali,“ řekl Valenta. Že by se KSČM chtěla vrátit ke komunistickému režimu, popřel: „Ne, tak to určitě není.“

Foto: KSČM

Terčem posměšků se stal i místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Pochopení pro celou věc měl i hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs z ČSSD, která kraji společně s komunisty od posledních krajských voleb vládne. I on chápe obrázek jako fórek o tom, že se části lidí nenaplnily představy o polistopadovém vývoji.

„Osobně se domnívám, že si většina lidí přilepšila, ale ti nejchudší, jejichž zájmy komunisté hájí, třeba nemohou cestovat. Neocení tak některé zásadní výhody demokratické společnosti,“ reagoval Šlajs.

Opozice kroutí hlavou

Naopak opoziční zastupitelé nad takovým obsahem internetových stránek KSČM kroutí hlavou.

„V případě KSČM a jakýchkoliv nástrojů, které slouží ke stínání, bych byl velmi opatrný. Vybavuje se mi reminiscence na padesátá léta. Že se takový obrázek může někde beztrestně objevit, je diametrálně odlišné od dřívějšího režimu,“ uvedl krajský zastupitel za ODS a starosta Klatov Rudolf Salvetr.

Krajský šéf komunistů Miroslav Kavij návrat k padesátým letům odmítá.

Foto: KSČM

Vtípkům neunikl ani bývalý prezident Václav Klaus.

„Nečekejte, že by někdo z vedení strany měl představy, že by se u nás mohla praktikovat padesátá nebo šedesátá léta, která jsou nám hlavně občanskými demokraty neustále předhazována,“ řekl Kavij.

Krajský zastupitel a starosta Domažlic Miroslav Mach (BEZPP) sdělil, že si žádné iluze o KSČM nedělá.

„Komunisté vystrkují růžky a ČSSD nevidí, že to tak je. Komunisté dnes za podporu ČSSD dostávají v kraji funkce, které normální člověk se vzděláním a praxí nedostane. Je to smutné kino,“ komentoval Mach.

Reklama

Výběr článků

Načítám