Hlavní obsah

Cichanouská je v Česku

Aktualizováno

Lídryně běloruské opozice Svjatlana Cichanouská v neděli odpoledne přicestovala do Prahy. Přivítala se s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS), na jehož pozvání do ČR přijela. Vystrčil to oznámil na svém Twitteru. Navštívili spolu mimo jiné Karlův most. Cichanouská se má sejít i s dalšími ústavními činiteli včetně prezidenta Miloše Zemana.

Foto: Miloš Vystrčil/Twitter

Miloš Vystrčil a Svjatlana Cichanouská na Karlově mostě

Článek

„Vítejte u nás,“ napsal Vystrčil ke snímku z Karlova mostu, na němž je s běloruskou lídryní.

Vlastní jednání čekají 38letou Cichanouskou od pondělka do čtvrtka. Sejít se má také s prezidentem Milošem Zemanem, premiérem Andrejem Babišem (ANO) či ministrem zahraničí Jakubem Kulhánkem (ČSSD). Ve středu v rámci schůze horní komory parlamentu vystoupí s projevem.

Vystrčil v pátek napsal, že „kompletní program není kvůli bezpečnosti možné zveřejnit“.

Běloruská politička je ve své zemi stíhána na základě článku trestního zákoníku, který pojednává o výzvách k uchvácení moci. Konkrétním důvodem má být to, že z iniciativy Cichanouské běloruská opozice vytvořila koordinační radu, která si klade za cíl zprostředkování pokojného předání moci v zemi. Hrozí jí od tří do pěti let odnětí svobody. Rusko zařadilo Cichanouskou mezi hledané osoby na základě dohody s Běloruskem.

Cichanouská se setká s Babišem i Zemanem

Domácí

Cichanouská loni v srpnových prezidentských volbách kandidovala proti dlouholetému běloruskému vůdci Alexandru Lukašenkovi. Podle oficiálních výsledků získala jen desetinu hlasů. Mnozí se však domnívají, že ve skutečnosti dostala více hlasů než Lukašenko, který oficiálně vyhrál. Výsledky voleb neuznává řada států ani Evropská unie.

Kdo je Svjatlana Cichanouská aneb Jak se neznámá žena dostala do čela opozice

Evropa

Voleb se Cichanouská zúčastnila místo svého manžela, kterým je podnikatel, politický aktivista a youtuber Sjarhej Cichanouski (42). Tomu úřady účast ve volbách odepřely.

Běloruská politička usiluje o vypsání nových prezidentských voleb v Bělorusku. Lukašenko podle ní ztratil legitimitu mimo jiné násilným potlačováním pokojných protirežimních demonstrací. Nedlouho po prezidentských volbách Cichanouská odjela do zahraničí, aby se vyhnula zatčení. Našla azyl v Litvě.

Video je zmanipulované, propusťte Prataseviče. MZV odsoudilo „stalinistické” metody Lukašenka

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám