Hlavní obsah

Chvojka: Budu pracovat objektivně a nestranně, to je vzkaz veřejnosti i Babišovi

Novinky, bja
Praha

Nově jmenovaný ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativní radu Jan Chvojka řekl, že bude pracovat objektivně a nestranně. Na první místo chce klást zákon a na druhém místě má pomoc lidem, kteří jsou ohrožení. Prioritou pro něj také bude vzdělávání dětí ze sociálně vyloučených oblastí, řekl ve středu po uvedení do svého úřadu.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Premiér Bohuslav Sobotka (vlevo) a nový ministr pro lidská práva a legislativu Jan Chvojka vystoupili na tiskové konferenci poté, co byl Chvojka uveden do úřadu.

Článek

„Pro práci ve vládě mám dvě priority. Na první místo kladu kvalitní zákon a na druhé místo kladu pomoc lidem, kteří jsou ohrožení,” řekl Chvojka. Vzkázal pak veřejnosti i vicepremiérovi Andreji Babišovi, že bude pracovat objektivně a nestranně.

Upřesnil ale, že nemá pocit, že by spolupráci s lídrem hnutí ANO ve vládě měl narušovat lex Babiš, tedy zákon, který v úterý prošel Poslaneckou sněmovnou. Chvojka je jeho autorem, a ačkoli se zákon o střetu zájmů dotkne hlavně ministra financí Babiše, který vlastní média a jehož firma soutěžila o veřejné zakázky, nebyl mu prý psán „na tělo”.

Premiér Bohuslav Sobotka poděkoval Chvojkovu předchůdci Jiřímu Dienstbierovi za práci, kterou pro resort vykonal. Sám zdůraznil, že Chvojka je kvalifikovaný právník, který má rozsáhlé zkušenosti z Poslanecké sněmovny. Prioritou jsou podle Sobotky sociálně vyloučené lokality. Chvojka má sehrát koordinační roli, kdy bude jednat, jak s ministrem vnitra ohledně bezpečnosti v těchto oblastech, tak s ministryní práce a sociálních věcí ohledně zvýšení zaměstnanosti.

Dále naznačil, že nový ministr pro lidská práva by měl ve spolupráci s ministrem kultury Danielem Hermanem pokračovat ve vyjednávání o odkupu velkovýkrmny vepřů v Letech u Písku.

Tři vlastní úkoly

Chvojka přiznal, že cílem pro něj také je „udržet” ve škole, co nejvíce dětí ze sociálně vyloučených lokalit. „Vzdělávání těchto lidí pro mě bude mít absolutní přednost a je třeba, aby to pochopili i rodiče těchto dětí,” konstatoval Chvojka. Dodal, že se chce věnovat i lidem balancujícím na pokraji chudoby a lidsky nedůstojného života, kteří nežijí v ghettech.

Sám si do úřadu přinesl tři úkoly. Chce změnit pravidla, aby ministři nemohli předkládat pozměňovací návrhy k vládním návrhům, připadá mu to nesmyslné. Dále by chtěl pokročit v realizaci zákona proti lobbingu. Příští rok by se pak rád sešel s odborníky a v rámci kulatého stolu s nimi prodiskutoval Ústavu. Vzhledem k tomu, že příští rok uběhne 25 let od jejího přijetí, Chvojka naznačil, že by se mohlo dospět ke stanovisku, že je potřeba jí zrevidovat.

Chvojku do funkce ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu jmenoval ve středu dopoledne prezident Miloš Zeman. Také se s ním sešel zhruba před týdnem na Hradě. Chvojka po setkání řekl novinářům, že prezident s ním byl spokojen.

Související téma:

Foto: Poslanecká sněmovna ČR, Novinky

JUDr. Jan Chvojka

Chvojka byl až do nedávna řadový poslanec, člen ústavně právního výboru Poslanecké sněmovny, zastupitel Pardubického kraje a Chrudimi a právník. Před nástupem do funkce uvedl, že je potřeba prosazovat lidská práva pro všechny a vyvinout větší úsilí, aby lidé v sociálně vyloučených lokalitách posílali své děti do škol a sami pracovali.

Reklama

Výběr článků

Načítám