Hlavní obsah

Chtěl od úřadu kompletní spis. Neuspěl ani u Ústavního soudu

Novinky, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Až k Ústavnímu soudu (ÚS) hnal svůj spor s brněnským magistrátem muž, který chtěl podle zákona o svobodném přístupu k informacím po odboru dopravně-správních činností kompletní spis, ale radnice mu nevyhověla. Ani u ÚS – podobně jako předtím u běžných soudů – ovšem zastání nenašel.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Budova Ústavního soudu (ilustrační foto)

Článek

Muž požadoval po magistrátu kompletní kopii správního spisu, aniž by byl ovšem účastníkem případu. Radnice mu nevyhověla s odkazem na postup podle správního řádu, pro což měly pochopení i soudy a také ÚS jejich rozhodnutí podpořil.

„Požadovaná informace totiž stěžovateli nebyla reálně odepřena, nýbrž mu bylo pouze oznámeno, že se její poskytování řídí správním řádem. Správní řád je zákonem, který v tomto případě upravuje podmínky a provedení povinnosti státních a samosprávných orgánů přiměřeným způsobem poskytovat informace o své činnosti, a proto je nutno právě podle něj postupovat. Dokud tak stěžovatel neučiní, nemá smysl se námitkou porušení práva na informace podrobněji zabývat,“ rozhodlo plénum ÚS se soudkyní zpravodajkou Miladou Tomkovou.

Ústavní soud pouze pokáral Nejvyšší správní soud (NSS) za to, že žadatelův požadavek zamítl rozsudkem, jenž byl ale vyhlášen jen ve zkráceném znění bez odůvodnění. Toto pochybení nakonec soudci neshledali tak vážným, ale rozhodnutí zrušili, neboť žadatel rozsudek dostal, a navíc anonymizované verze rozhodnutí jsou k dohledání na webu NSS.

Reklama

Výběr článků

Načítám