Hlavní obsah

Chřipka prodlouží dětem v Plzeňském kraji prázdniny

Novinky, Svatava Hernandézová
PLZEŇ

S platností od pondělí 24. února vyhlásila Krajská hygienická stanice (KHS) v Plzni pro všechna předškolní zařízení, základní a střední školy, střední odborná učiliště i speciání školy chřipkové prázdniny v celém Plzeňském kraji.

Foto: HZS Praha - Miroslav Kosmata

Psovod se svým psem.

Článek

"Důvodem je fakt, že v osmém kalendářním týdnu došlo k dalšímu výraznému nárůstu počtu případů akutních respiračních onemocnění na území kraje. V přepočtu na 100 000 obyvatel činila nemocnost 2473, tzn. průměrné zvýšení o 26 procent proti minulému týdnu," objasnila situaci v kraji Irena Menclová z protiepidemiologického odboru KHS.

"Vzhledem k tomu, že nemocnost prakticky na celém území Plzeňského kraje překročila hranici epidemického výskytu, platí zároveň od soboty 22. února až do odvolání také zákaz návštěv pro všechna lůžková zdravotnická zařízení a Ústavy sociální péče," doplnila Menclová.

V minulém týdnu zákaz návštěv zdravotnických zařízení platil pouze na území města Plzně a pro Léčebnu TBC v Janově na Rokycansku. V jednotlivých okresech, byť v nich nebyl nápor respiračních onemocnění vysoký, spoléhali na to, že v kraji probíhaly jarní prázdniny, takže se ještě na začátku týdne nepředpokládalo, že by se uzavíraly školská zařízení. Nyní až do odvolání tedy mají školáci prázdniny prodloužené zatím minimálně do konce února.

Hygienici upozorňují, že žáci nebudou moci navštěvovat ani školní družiny a školní jídelny. Kromě toho doporučují omezit i shromažďování většího počtu osob v uzavřených prostorách, které napomáhá epidemickému šíření akutních respiračních onemocnění.

Ještě větší nemocnost než v Plzeňském kraji udávají hygienici na severu Čech. "V celém kraji vzrostl počet nemocných proti minulému týdnu téměř o třetinu na více než 21 300. To představuje 2577 nemocných na 100.000 lidí," uvedl ředitel ústecké Krajské hygienické stanice Josef Trmal.

Nejstrmější vzestup nemocnosti přitom zřejmě zaznamenali na Teplicku. "Zaregistrovali jsme o 43 procent více nemocných než v minulém týdnu," řekl Právu Trmal.

Královéhradeckém kraji tento týden počet nemocných na 100.000 vzrostl na téměř 2130 lidí. "Hodnotíme to jako počínající chřipkovou epidemii," uvedl vedoucí epidemiologie krajské hygienické stanice Josef Dlhý.

Epidemie se dostala také do Prahy, které se chřipka zatím vyhýbala. Nejvíce postiženými oblastmi republiky však nadále zůstávají Olomoucký a Moravskoslezský kraj, kde se epidemie přiblížila k hranici 5000 nemocných na sto tisíc obyvatel.

Reklama

Související témata:

Související články

Chřipka se šíří, epidemie však nehrozí

V Česku stoupá počet nemocných chřipkou, ale epidemie nehrozí. Potvrdil to hlavní hygienik republiky Michael Vít. V uplynulém týdnu bylo nahlášeno 1769...

Na Uherskohradišťsku objevili chřipku typu A

Již od středy platí v okresech Zlín a Uherské Hradiště zákaz návštěv v nemocnicích, sociálních ústavech a domovech důchodců. Hygienici se k tomuto kroku...

V ČR začala chřipková epidemie

V České republice začala chřipková epidemie. Kvůli ní v některých krajích, zejména moravských, jsou zakázány návštěvy v nemocnicích a omezuje se školní...

Výběr článků

Načítám