Hlavní obsah

Chovanec: Velká vlna uprchlíků se k českým hranicím neblíží. V krizi pomůže armáda

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Zásadní vlna migrantů se k České republice zatím neblíží, uvedl po páteční schůzi kvůli uprchlické krizi ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Ministerstvo je připraveno v případě velkého náporu požádat o pomoc armádu.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Ministr vnitra Milan Chovanec na tiskové konferenci k migrační krizi

Článek

„Vyhodnotili jsme situaci podle informací, které má k dispozici policie po debatě s našimi partnery z Makedonie, Srbska, Maďarska, Polska a Slovenska. Nemáme informaci o tom, že by se k České republice blížila nějaká velká migrační vlna,“ řekl Chovanec.

Zároveň dodal, že ministerstvo je v případě velkého náporu běženců připraveno zajistit 300 míst pro utečence na jihu Moravy, například ve veřejných budovách či tělocvičnách. Jednalo by se o krátkodobé ubytování.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Jsme dohodnuti s krajským úřadem, že kraj by se postaral o krátkodobé zajištění stravy pro migranty,“ sdělil šéf vnitra.

V krizi pomůže armáda

Pokud by v budoucnu přesuny migrantů sílily, nedařila by se ochrana hranice Evropské unie a migrační vlna by se pohybovala v částce nad tisíc lidí za dva až tři dny, k čemuž zatím podle Chovance nejsou žádné informace, je vnitro připraveno požádat vládu o pomoc armády ČR.

Během minulého týdne policie na území Česka zajistila 372 cizinců, v uplynulých týdnech se čísla pohybovala mezi dvěma až třemi stovkami migrantů.

„V případě, že by došlo k jednorázovému zajištění od 200 lidí nahoru, máme připravený krizový scénář, který spočívá ve spolupráci s jihomoravským krajem a hasiči,“ doplnil náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek s tím, že nyní policie zachytí 50 až 60 běženců denně.

„Chci znovu ujistit veřejnost, že jsme připraveni migrační tok zvládnout,“ zdůraznil Chovanec.

Pozorovatelé do Srbska a Makedonie

Ministerstvo a policie v následujících dnech vyšlou do Makedonie a Srbska své zástupce jako pozorovatele, aby mělo informace přímo z míst, kde je nápor uprchlíků momentálně jeden z největších. ČR má už své pozorovatele v Maďarsku.

Chovanec mluvil také o 70 mrtvých migrantech, kteří byli nalezeni v kamiónu v Rakousku. „Je to výsledek práce zločineckých skupin, operují po celé Evropě. Doufám, že to, co se stalo v Rakousku, se nezopakuje,“ řekl ministr.

Speciální opatření však vnitro přijímat nebude, protože kontroly autobusů a kamiónů, které probíhají poslední měsíc a půl, jsou podle Chovance dostatečné.

Chovanec: povinné kvóty nic neřeší

Chovanec zopakoval, že přijímání uprchlíků na základě povinných kvót nic neřeší. „Nebráníme se solidaritě. Solidarita je hezká, ale taky zodpovědnost. To znamená, že teď zvládáme migrační vlnu, ale musíme řešit ochranu hranice EU,“ zdůraznil ministr.

Pokud se podle něj nebude řešit ochrana evropských hranic, musíme se smířit s tím, že migrační toky nebudou slábnout, naopak.

„Pokud bude poptávka po vytvoření mezinárodních sil, bude to znamenat změnu evropské legislativy a v tomto případě by i Česká republika vyslala své zástupce. Otázkou je, kdy Evropa najde vůli řešit to tímto způsobem,“ komentoval Chovanec.

Zástupci ministerstva vnitra mají ještě kvůli uprchlické krizi v pátek debatovat s ombudsmankou Annou Šabatovou, příští týden by se měl Chovanec sejít i s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) a ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem (ČSSD). Chce s nimi řešit mimo jiné rozhodnutí Německa, které řeklo, že bude přijímat všechny migranty ze Sýrie.

Reklama

Výběr článků

Načítám