Hlavní obsah

Chladné jaro lidi štve, příroda se ale raduje

Právo, vor

Chladné počasí, které má provázet i následující týdny, hodně lidí nepotěší, ale některým dělá radost, tvrdí Rudolf Kovařík, meteorolog a pozorovatel přírody ze Šindelové na Sokolovsku.

Foto: archiv, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Tento týden lze očekávat dvanáct a v nejlepších případech až sedmnáct stupňů, k tomu hodně přeháněk,“ říká Kovařík. „Zahradníci mohou být ale v klidu, protože nehrozí mrazíky. Tráva ale roste neuvěřitelně, příroda dohání skluz,“ dodává pozorovatel přírody.

Letokruhy objasňují, jak vichřice narušují lesy. Tornáda ničí stromy i v Evropě

Věda a školy

Také pylová sezona má podle něj letos kvůli chladnu mírnější průběh. „Teď kvete největší alergen bříza, ale odkvétá jen velmi pomalu,“ řekl Právu Kovařík s tím, že do květu jdou švestky a jabloně.

Včely to nemají jednoduché

Ovocné stromy nekvetou podle Kovaříka jako obvykle tři až pět dní, ale i jedenáct až třináct. „Nemusíme mít tedy strach, že by nebyly opylené, i když včely to nemají v chladnu jednoduché,“ konstatuje pozorovatel přírody.

Nízké teploty podle něho dělají největší radost lesákům. „Blíží se slet kůrovce v nejnižších nadmořských výškách, teploty kolem dvanácti čtrnácti stupňů s přeháňkami mu však nepřejí. Brouk totiž potřebuje alespoň šestnáct stupňů a pět šest dní bez srážek,“ konstatoval Kovařík.

Rybáři budou čistit Sečskou přehradu od odpadků

Věda a školy

„Všichni hajní doufají, že chladné počasí vydrží co nejdéle, pochvalují si, že bez kapky chemie současné počasí zdecimuje první slet kůrovce. Druhý slet přichází na rozhraní června a července, ale to se uvidí, jaké počasí bude,“ uzavřel Kovařík.

Reklama

Výběr článků

Načítám