Hlavní obsah

Chemici jsou v pořádku, armáda je v pohotovosti

Novinky, Jitka Götzová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Situace v Perském zálivu a zpřísnění bezpečnostních opatření v ČR byly hlavním tématem jednání Bezpečnostní rady státu. Podle premiéra Vladimíra Špidly je Česká republika ve stavu pohotovosti, která není příliš vysoká. Chemici v Kuvajtu jsou podle ministra obrany Jaroslava Tvrdíka v pořádku. Armáda ČR vyhlásila druhý pohotovostní stupeň.

Foto: Václav Vlasák

Vodní rodeo nabízí divákům zajímavou podívanou.

Článek

Ministr obrany Tvrdík po zasedání nicméně ujistil, že v tuto chvíli naší zemi nehrozí přímé ohrožení. Premiér Špidla v ranním vysílání České televize přesto občany vyzval, aby riziko války nepodceňovali. Špidla je přesvědčen, že u kořenů současné války stojí invaze Iráku do Kuvajtu v roce 1990. Vláda válku chápe jako poslední prostředek, který vede k naplnění rezolucí Rady bezpečnosti OSN, tlumočila stanovisko vlády tisková mluvčí Anna Stárková.

Na pravou míru uvedl premiér Špidla postoj České republiky k protiirácké koalici, která zaútočila na Bagdád. ČR součástí této kolice není, prohlásil premiér. Na otázku zda vyvodí důsledky z rozdílného stanoviska ministra zahraničních věcí Cyrila Svobody, který ve středu prohlásil pravý opak, premiér odpověděl, že si tento výrok musí ověřit. "Bylo to podle mého názoru nešikovné vyjádření," uvedl Špidla.

Ministr vnitra Stanislav Gross informoval, že byl zaveden první stupeň bezpečnostní ochrany některých objektů, které budou nepřetržitě střeženy. Jedná se například o přehrady, významné komunikační uzly. Trvale bude zvýšena ostraha budov ústředních orgánů a státní správy. Ke zvýšené ostraze budov by policie povolala na pomoc také asi 620 vojáků.

Zeptali jsme se

Emila Pupiše, operačního velitele Armády ČR

USA tvrdí, že válku vyhrají v řádu dnů. Dá se to podle vás takhle rychle opravdu zvládnout, to jsou na tom skutečně Iráčané tak špatně?

Jako vojenský odborník si nemohu dovolit spekulovat. A jak už bylo sděleno, nejsme členy koalice v rámci operace Svoboda pro Irák. Informace, které bychom potřebovali, abychom si mohli udělat ucelený obraz, tudíž nemáme.

Za jak reálné považujete, že budou čeští chemici skutečně nasazeni? Myslíte, že Saddám Husajn použije zbraně hromadného ničení?

Musíme se připravovat na tu nejsložitější, nejhorší variantu. Pokud k té nejhorší situaci nedojde, tak je to pouze pro jednotku a vojáky výhoda.

Jak je zajištěna bezpečnost českých vojáků? Sice nejsou součástí koalice, ale na bojišti se pohybují. Na Kuvajt dopadají irácké rakety.

Bezpečnost jednotky je stejná jako všech obyvatel Kuvajtu, kde je dislokována. Jsou dohody, kde koaliční partneři svými prostředky vytvářejí tzv. vnější clonu. Je to hodnotná jednotka a jako taková je také patřičně chráněná.

Je tedy v zájmu USA, aby chemiky dobře chránily, protože by se mohli hodit?

Především je to v zájmu kuvajtské strany. Jednotka je chráněna především prostředky kuvajtské armády.

Ptal se Kamil Houska

Hasičské záchranné sbory byly vybaveny detekčními přístroji, které dokáží odhalit přítomnost nebezpečných chemických látek. Premiér Špidla vyzval občany k trpělivosti s přijatými bezpečnostními opatřeními, neboť je to v jejich zájmu.

Reklama

Související témata:

Související články

Irák zapálil ropné vrty na jihu země

Na jihu Iráku hoří tři ropné vrty. Informaci přineslo nezávisle na sobě americké námořnictvo a arabská televizní stanice al-Arabija. Také americký ministr...

Saddám Husajn nešetřil silnými slovy

V televizním projevu Saddáma Husajna, který uvedl ministr informací slovy, že začala svatá válka, řekl irácký prezident Saddám Husajn přímo: "Zločinec 'Bušík'...

Výběr článků

Načítám