Hlavní obsah

První okresy nehlásí za poslední týden žádný případ nákazy

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Cheb, Sokolov a Trutnov, jejichž okresy vláda zhruba v polovině letošního února uzavřela kvůli špatné epidemické situaci, v květnu nezaznamenaly téměř žádné nové případy nákazy. Cheb vykazuje nulu většinu měsíce, Sokolov více než týden.

Článek

O tom, že se epidemická situace v Česku zlepšuje, není v posledních týdnech pochyb. Svědčí o tom padající koronavirová čísla i vládní rozvolňování, kdy se život společnosti navrací postupně k normálu.

Žádné případy, nebo pouze jejich jednotky, vykazuje za poslední týdny řada českých obcí. Novinky se rozhodly zaměřit na tři města a okresy, jejichž uzavření nařídila kvůli rychlému a nekontrolovatelnému šíření koronaviru vláda zhruba v polovině února. Okresy pak zůstaly okolním občanům uzavřené po několik týdnů.

Poslední nový případ nákazy zaznamenali karlovarští hygienici v Chebu v úterý 4. května. Od té doby se v denních statistikách města objevuje nula. Celkem zde byly za květen odhaleny pouze dva případy nákazy koronavirem.

Ve čtvrtek se na nulu dostal i samotný okres Cheb v rámci týdenní incidence případů. Právě tento údaj – týdenní průměr počtu nových případů v přepočtu na 100 tisíc obyvatel – si stanovila vláda jako jedno z hlavních kritérií pro rozvolňování.

V Sokolově přibylo během května nových případů trochu více, konkrétně devět. Poslední z nich se pojí s datem 18. května. Od té doby si Sokolov taktéž udržuje s nadsázkou čistý štít. Týdenní incidence v okrese se ve čtvrtek dostala na hodnotu 3,43 nového případu na 100 tisíc obyvatel.

Karlovarský kraj, do něhož oba okresy spadají, patří v rámci České republiky s ohledem na týdenní incidenci k premiantům. Pod hodnotu 25 případů na 100 tisíc obyvatel, která je přiřazena poslednímu, šestému balíčku rozvolnění, se region dostal jako první ze všech čtrnácti krajů už minulý týden, ve středu 19. května. V současnosti se pohybuje na hodnotě 4,8.

Jediný ze tří okresů, který vláda před více než třemi měsíci uzavřela, nespadající do Karlovarského kraje, je Trutnovsko na Královéhradecku. I zde se však u okresního města Trutnov uvádějí v květnových statistikách pouze jednotky případů. Celkově jich od začátku měsíce přibylo osm. Poslední nový přírůstek byl zaznamenán toto pondělí 24. května.

Tento královéhradecký okres za poslední týden zaznamenal 4,26 nového případu nákazy koronavirem v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. Kolem této hodnoty osciluje okres již více než týden.

I Královéhradecký kraj pak vedle Karlovarska patří v rámci Česka k nejlepším. Důvodem je i to, že právě tyto dva regiony nejdříve zasáhlo šíření nakažlivější britské mutace a řada tamních obyvatel má již určitou imunitu. S postupujícím očkováním proti koronaviru se pak množství lidí, kteří se ještě mohou nakazit, snižuje, což se projevuje i na statistikách.

Celorepubliková incidence je aktuálně 33,63 nového případu na 100 tisíc obyvatel.

Reklama

Související články

V Česku možná máme indickou mutaci viru

Denní přírůstky počtu nakažených covidem-19 klesají v Česku na čísla srovnatelná s loňským zářím, ale hygienici ještě neslaví. Zvlášť při pohledu na...

Výběr článků

Načítám