Hlavní obsah

Přísné opatření zabralo. První uzavřené okresy na koronavirových mapách blednou

Novinky, kov

Chebsko, Sokolovsko a Trutnovsko byly před měsícem z hlediska šíření koronaviru nejpostiženějšími okresy v Česku, vláda tam proto v polovině února vyhlásila uzávěru. Lidé nesměli až na výjimky tyto okresy opouštět nebo do nich cestovat. Zhruba po měsíci jsou tyto regiony na koronavirové mapě znatelně bledší.

Článek

Opatření ve třech okresech začala platit 12. února, od března podobné restrikce vyhlásila vláda i pro zbytek území Česka.

Největší posun ze tří okresů od února zaznamenali na Chebsku na západě a na Trutnovsku na severu Čech. U obou se vývoj od únorové uzavírky víceméně jen zlepšuje.

Ve statistice odrážející počet nakažených za posledních 14 dní na 100 tisíc obyvatel měl k neděli Cheb 1331 případů a Trutnov 1430. Před měsícem – v době, kdy na tom byly tyto okresy nejhůř – to byl zhruba dvojnásobek (Cheb 2751, Trutnov 2786).

Trochu horší vývoj byl na Sokolovsku, kde se situace začala zlepšovat až zhruba od začátku března. Nyní tam evidují 2335 případů na 100 tisíc obyvatel za 14 dní (únorový vrchol byl 2835 případů).

Karlovarský hejtman Petr Kulhánek (STAN) v pondělí uvedl, že epidemická situace v kraji je stále vážná, ale přestává se zhoršovat. S tím souvisí i přesun části vojáků, kteří pomáhali v tamních nemocnicích.

„Z některých nemocnic nebo zařízení už odešli. Na řadě míst ale zůstávají a jsou potvrzeni i v průběhu března. My budeme žádat o další, ale problém je v tom, že jak se situace zhoršuje v dalších krajích, tak centrální štáb vojáky přesouvá jinam, dál do vnitrozemí,“ uvedl Kulhánek pro ČTK. V kraji nyní pomáhá 60 vojáků.

Vůbec nejhorší je podle dat ministerstva zdravotnictví aktuálně situace na Tachovsku, kde evidují 3049 případů za 14 dní na 100 tisíc obyvatel. Následují okresy Kolín (2803) a Milevsko (2988) ve středních Čechách, pak Plzeň-sever.

Naopak nejlepší je situace na Vsetínsku (749), v Ostravě (777), na Šumpersku (809), Zlínsku (810) a Kroměřížsku (820).

Reklama

Výběr článků

Načítám