Hlavní obsah

Chceme to mít za sebou hlavně co nejdříve, zní ze Sněmovny

Právo, ada, nig

Sněmovní mandátový a imunitní výbor, který začne v úterý projednávat čtvrteční potyčku Lubomíra Volného s předsedajícím Tomášem Hanzelem (ČSSD), by měl své jednání ukončit co nejdříve. Právu to řekl jeho předseda Stanislav Grospič (KSČM). Podle něho jde o tak bezprecedentní situaci, která je navíc velmi složitá a ožehavá, že musí být vyřešena rychle.

Potyčka v Poslanecké sněmovně Video: Česká televize ČT24

 
Článek

Poslanci budou proto podle Grospiče zřejmě jednat v úterý ráno i večer a možná i den následující. Před rozhodnutím musí Volný dostat možnost se obhájit.

Výbor se bude také zabývat tím, že poslanec spolu s kolegou Marianem Bojkem (zvoleni za SPD, nyní nezařazení) odmítli nosit ve Sněmovně roušky. K incidentu, který nemá v českém parlamentu obdoby, došlo ve čtvrtek při jednání o prodloužení nouzového stavu.

Poslanci se porvali u předsednického pultíku

Domácí

Volný začal urážet soc. dem. a předsedající Tomáš Hanzel (ČSSD) ho upozornil, že mu vypne mikrofon, protože nemluví k věci. Když to udělal, Volný chtěl pokračovat ve své řeči u předsednického pultu a s Hanzelem se začali přetahovat o mikrofon. Následnou potyčku, jíž se zúčastnili poslanci ČSSD a ANO, ukončil až příslušník ochranné policie, který Volného ze sálu odvedl.

Šéf Sněmovny Radek Vondráček (ANO) pak vykázal Volného na zbytek dne ze sálu. I když se poslanec mohl do sálu vrátit na hlasování, což mu jednací řád povoluje, nevyužil to.

Volného bitku ve Sněmovně policie vyšetřuje jako výtržnictví

Krimi

Někteří členové mandátového výboru chtějí navrhovat maximální pokutu, která v případě Volného činí 90 800 korun, což je jeho základní hrubý plat. Srážka by se netýkala paušálních náhrad, které jsou u poslanců ze severu Moravy, odkud je, 62 700 korun hrubého.

Další členové výboru chtějí počkat až na průběh jednání a poté se rozhodnou. Poslanci může být uložena také povinnost se omluvit.

„Omlouvat se nehodlám, nemám za co,“ odmítl Volný v pátek dopředu tuto možnost. Argumentuje, že za projevy ve Sněmovně nemůže být postihován. Brání prý především svobodu slova a cítí se naopak poškozeným.

Sněmovní rváč Volný považuje za oběť sebe: Napadli mě, podám žalobu

Domácí

„Nebudu se omlouvat, ale žalovat ty, kteří mě fyzicky napadli,“ řekl. Volný odmítl, že by šlo o jednání nedůstojné Sněmovny. Podle něho „každý, kdo hájí svobodu, musí umět rány přijímat, ale i rozdávat“.

Na otázky, jak se hodlá před poslanci hájit, prohlásil: „Uvidíte to v přímém přenosu.“ Tuto možnost Grospič odmítl s poukazem na to, že jednání tohoto výboru jsou zásadně neveřejná. „Poslanec si nemůže pořídit svůj záznam. Pokud by to udělal, pak poruší zákon a následovalo by další řízení s ním,“ řekl.

Nejvíc trestů padalo za dopravní přestupky
Mandátový a imunitní výbor Sněmovny zatím nikdy nebyl postaven před podobnou kauzu. Dosud se jeho členové zabývali převážně dopravními přestupky poslanců. A to jen v případě, že se provinilec odvolal na imunitu.
Nestává se to často, protože pokud poslanec imunity nevyužije, přestupek neveřejně projednávají správní orgány v místě bydliště.
Výbor se naopak odmítl zabývat urážkami premiéra Andreje Babiše (ANO), který před dvěma lety nazval tehdejšího předsedu TOP 09 Miroslava Kalouska ožralou a zlodějem. Kalousek se obrátil na soud, který v první instanci rozhodl, že Babiš se má omluvit. Rozhodnutí není pravomocné, protože se premiér proti němu odvolal.

Nejvyšší možnou sankci chce výboru navrhnout jeho místopředseda Petr Gazdík (STAN). „Nejedná se o drobnou rvačku poslanců, ale o útok na řídícího schůze, který je podle zákona o jednacím řádu takříkajíc posvátnou osobou, proto budu navrhovat nejvyšší možný trest, tedy srážku ve výši jednoho měsíčního platu,“ řekl Právu Gazdík a dodal: „Omluva v tomto případě nestačí, stejně by ji nerespektoval.“

Jednání Volného bylo hnusné a ostudné, říká Benda

Domácí

Stejný názor zastává další člen výboru Marek Výborný (KDU-ČSL). Podle něj Sněmovna nemůže přejít to, co se stalo, a musí využít nástroj, který k tomu má.

„Blbec je blbec a blbcem zůstane,“ půjčil si poslanec slova písničky Řiditel autobusu skupiny The Tap Tap. Vedle finanční sankce bude Výborný požadovat omluvu na jednání.

Praktiky z východu, je to magor, reagují politici na potyčku ve Sněmovně

Domácí

Incident se nelíbí ani dalšímu členovi výboru Stanislavu Berkovcovi (ANO), ale nechtěl předjímat, zda podpoří finanční postih. „Chápu, že emoce hrají svou roli, ale takové chování vrhá špatné světlo na všechny,“ řekl Právu. Incident odmítl komentovat bývalý stranický kolega Volného z SPD Miloslav Rozner.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám