Hlavní obsah

ČEZ rozhodne o lithiu do dvou let

Právo, ČTK, koc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozhodnutí o komerčním využití lithia hodlá vedení Skupiny ČEZ učinit do dvou let. Řekl to ve středu generální ředitel energetické společnosti Daniel Beneš v cementárně v Čížkovicích na Litoměřicku, kde ve výzkumném centru zkoumají vědci metodu získávání lithia. Ložisko rudy, která obsahuje kov důležitý pro výrobu baterií, se nachází u obce Cínovec.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Premiér Andrej Babiš ukazuje horninu, z níž se získává lithium, na briefingu v Čížkovicích na Litoměřicku. Vpravo je generální ředitel společnosti ČEZ Daniel Beneš.

Článek

Plány na těžbu procházejí nyní posouzením vlivu na životní prostředí. Finální studie proveditelnosti, která by měla dát odpověď na to, jak by se vytěžený nerost zpracovával, by měla být hotová v květnu příštího roku.

Ve hře jsou dvě varianty zpracování lithia. „O metodě, kterou použijeme na zpracování, bychom rádi rozhodli v roce 2023, tak abychom byli schopni najet s výrobou v roce 2025, aby se nám tento harmonogram potkal s harmonogramem využití lithia při výrobě baterií, především do elektromobilů,“ uvedl Beneš.

Firmy dostanou miliardu na elektromobily

Ekonomika

Plánovaná továrna na baterie do elektromobilů, takzvaná gigafactory, by mohla vyrobit baterie o kapacitě více než 30 gigawatthodin, což vystačí pro 400 až 800 tisíc aut ročně. „Gigafactory vždy staví konsorcium technologického partnera, energetického developera a partnera z automobilového průmyslu. Rádi bychom rozhodnutí o finálním konsorciu dali do konce roku,“ poznamenal Beneš.

Továrna má vyrůst v areálu elektrárny

Továrna by v areálu bývalé hnědouhelné elektrárny Prunéřov 1 na Chomutovsku, kterou loni ČEZ odstavil, mohla být postavena v roce 2025. Pracovat by v ní mohli lidé, kteří pracují v hnědouhelných lomech, kde by těžba uhlí měla skončit do roku 2038. „V regionu vznikne několik set nových pracovních příležitostí. Počítáme samozřejmě s tím, že využijeme naše zaměstnance,“ podotkl Beneš.

Severočeské doly ČEZ přestanou těžit do roku 2038

Ekonomika

Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) řekl, že jakmile se rozhodne o stavbě, začnou práce na rozšíření okolní silniční infrastruktury.

Na české a německé straně Cínovce jsou zhruba tři procenta známých světových zásob lithia. Společnost Geomet, ve které má polostátní ČEZ majoritní podíl, počítá se začátkem těžby v roce 2025. „V předběžné studii proveditelnosti jsme to měli tak, že vytěžíme za 20 let 35 milionů tun horniny, asi 1,7 milionu tun ročně,“ upřesnil ředitel útvaru řízení rozvojových projektů ČEZ Pavel Čmelík.

Elektřina zdraží už v září

Ekonomika

Odborníci podle něj už uvedli, že pokud bude zájem, tak vytěžitelná část může být výrazně vyšší. Ročně se počítá s produkcí 22 500 tun hydroxidu lithného, za dvacet let by to mohlo být 500 tisíc tun lithného produktu. Cena hydroxidu lithného je po­dle Čmelíka nyní kolem 15 tisíc dolarů za tunu.

Reklama

Výběr článků

Načítám