Hlavní obsah

Cesty Klause, Špidly, Grosse a Svobody loni stály 70 miliónů

ČESKÁ REPUBLIKA

Zahraniční cesty tří vrcholných státních představitelů, a to prezidenta, premiéra a šéfa české diplomacie, stojí státní kasu desítky miliónů ročně. Loni procestovali Václav Klaus, Vladimír Špidla a později Stanislav Gross spolu s Cyrilem Svobodou zhruba sedmdesát miliónů korun, což je přibližně o deset miliónů více než všichni poslanci a senátoři dohromady.

Článek

Nejdražší cestou v přehledu ministra zahraničí, který každoročně předkládá vládě a který má Právo k dispozici, bylo loňské lednové dvanáctidenní putování Cyrila Svobody (KDU-ČSL) po Kazachstánu, Filipínách, Austrálii a Novém Zélandu. Z jedenáctimiliónového rozpočtu již ČR zaplatila účty za 8 474 668 korun.

Stejně dlouhá cesta Klause do Číny vyšla státní kasu na 6,2 miliónu korun. Zbývá ještě doplatit zhruba půl miliónu korun. Podzimní Klausova návštěva v Kazašské, Kyrgyzské a Uzbecké republice má přijít na 3,5 miliónu korun. Za třídenní listopadovou cestu prezidenta do Bulharska zaplatí ČR 1,2 miliónu korun.

O tři sta tisíc korun více pak bude stát návštěva Svobody v Kuvajtu, Jordánsku a Súdánu, kterou absolvoval na přelomu loňského listopadu a prosince. Obdobnou sumu vynaloží státní rozpočet za červencovou Svobodovu pracovní návštěvu v USA.

Některé účty přes rozpočet

Jednodenní účast české delegace, kterou vedl Václav Klaus, na pohřbu Ronalda Reagana má stát státní rozpočet téměř 1,5 miliónu korun, účty nyní jsou na téměř milión korun. Prezident do Washingtonu letěl běžnou linkou, v níž se ceny zpáteční letenky v první třídě pohybuje kolem 50 tisíc korun.

Premiér Stanislav Gross byl jeden den v Polsku za 250 tisíc Kč, den v SRN za 150 tisíc, v Nizozemsku 170 tisíc a v Bruselu za 200 tisíc korun. Na tři čtvrtě miliónu přijde jeho dvoudenní cesta s Zdeňkem Škromachem do Řecka. Jeho dvoudenní účast na setkání předsedů vlád v Portoroži má stát 800 tisíc Kč.

Ačkoli se cesty včetně nákladů plánují dlouhodobě, některé se přesto výrazně státnímu rozpočtu prodraží. Například bývalý premiér Vladimír Špidla byl na své poslední oficiální zahraniční cestě ve funkci v Bruselu na mimořádném zasedání Evropské rady: Původní plánovaný rozpočet na jednodenní jednání ve výši 100 tisíc se vyšplhal na více než pětinásobek: ČR již zaplatila faktury za 593 949 korun. A za předchozí jeho březnový pobyt v Beneluxu na setkání zemí Visegrádu, který měl stát 200 tisíc korun, se již zaplatilo 548 483 korun.

Také Svobodův jednodenní červnový pobyt v Izraeli, který měl stát 210 tisíc korun, vyšel státní rozpočet na 385 866 korun. Z 65 tisíc korun se náklady za pobyt ministra zahraničí v Berlíně na dvoudenní konferenci o Afghánistánu vyšplhaly na 150 tisíc korun. I účty za třídenní pobyt prezidenta Klause ve Španělsku vzrostly z plánovaných 400 tisíc na 625 tisíc korun.

Doprovod omezen

Každou cestu včetně financování těchto tří vrcholných politiků schvaluje vláda. Součástí usnesení o cestě je i stanovení počtu členů oficiální delegace a doprovodu. Jde-li o složitou cestu, pak jsou součástí rozpočtu také náklady na vyslání přípravného týmu o dvou či třech lidech.

Podle pravidel pro vrcholné návštěvy stát zaplatí prezidentovi sedmičlennou delegaci a desetičlenný doprovod, tedy 17 osob. Premiér má nárok na poloviční počet doprovodu a v případě ministra zahraničí může cestovat šest lidí. O co je početnější delegace, o to méně doprovodu si ministr může s sebou vzít. Všichni ostatní, kteří jsou nad povolené počty, si musí hradit náklady na cestu sami.

Pokud s prezidentem či premiérem cestují jejich manželky, pak se počet doprovodu může přiměřeně zvýšit.

Reklama

Výběr článků

Načítám