Hlavní obsah

Cestu na ztroskotané Concordii si zarezervovali i Češi

Právo, sve, hon, cie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Chybělo málo a na palubě Concordia před týdnem při její havárii bojovali o život i Češi. Informaci o jednom z nich Právu podala Simona Thérová, šéfka liberecké kanceláře cestovní agentury Top Travel, která mimo jiné nabízí i plavby na luxusních lodích. Jméno klienta, který se tak mohl objevit i na seznamu obětí tragédie, s odkazem na obchodní etiku odmítla sdělit.

Foto: Max Rossi , Reuters

Muž pozoruje na ostrově Giglio vrak ztroskotané výletní lodě.

Článek

„Týdenní plavbu na Concordii od 7. do 14. ledna si rezervoval už v polovině srpna. Podepsal cestovní smlouvu, ale nakonec nezaplatil. Bylo to jeho osudové rozhodnutí,“ řekla Thérová, jež sama před lety na palubě Concordie strávila příjemnou plavbu po západním Středomoří.  O to více ji nynější tragédie šokovala.

„Byla to moje vůbec první plavba na takové lodi. Vše fungovalo zcela bezvadně, cítila jsem se naprosto bezpečně. Když jsem před týdnem viděla ty záběry v televizi a na internetu, nemohla jsem tomu uvěřit,“ říká Thérová. Podle jejích zkušeností se na lodi velmi dbalo na bezpečnost, proto je zarážející, že vše selhalo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

K vraku lodi Costa Concordia se sjíždějí turistéVideo: Reuters

„Nechápu, jak mohlo dojít k takovým zmatkům ohledně počtu pasažérů,“ kroutí hlavou Thérová. Při osudné plavbě byl totiž nácvik evakuace odložen na pozdější dobu. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hasiči a záchranáři prohledávají trosky ConcordieVideo: Reuters

Evakuace se nacvičovala

Nácvik opuštění lodi patří mezi nejdůležitější bezpečnostní prvky, při něm je všem vysvětleno, kde jsou záchranné čluny i jak se obléká záchranná vesta.

„Shromáždili jsme se na palubě u záchranných člunů, personál lodi následně všechny pasažéry sčítal digitální čtečkou. Čekalo se až hodinu, než se najdou i ti poslední, kteří místo nácviku zůstali sedět v baru,“ vzpomíná Thérová na vlastní plavbu se společností Costa. I když je orientace na lodi podle ní dost komplikovaná, v úzkých chodbách byl prý vždy přítomný personál, který cestujícím dokázal poradit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranné práce na lodi Costa ConcordiaVideo: Reuters

„Úroveň služeb a bezpečnosti na lodích společnosti Costa jsem obdivovala. Dopad na toto odvětví cestovního ruchu tragédie Concordie podle ní mít ale nebude. „Od pondělka jsme prodali hned tři plavby. Dál se domnívám, že plavba lodí je krásná a zajímavá varianta dovolené,“ shrnula Thérová.

Nabídli jinou loď

Novinkám se v úterý ozval i další Čech, který si rezervoval plavbu na Costě Concordii, čtenář z Náchoda. Ten uvedl, že plavbu na výletní lodi měli s rodinou objednánu od října, kdy složili zálohu. Termín plavby byl stanoven na jarní prázdniny, měl to být vánoční dárek pro děti.

"Jenže teď jsme se dozvěděli, že loď havarovala. Manželka se zhrozila, že nepojedeme nikam, ale když jsem do firmy volal, uklidnili mě," popsal Novinám klient společnosti.

Podle něj mu okamžitě nabídli náhradní plavbu v původním termínu, s čímž souhlasil. Jak uvedl, nemyslí si, že by se jednalo o chybu posádky, sám má zkušenosti z československé plavby a něco takového se prostě stát může, řekl Novinkám.

Zájem o plavby prý po tragédii vzrostl

Zvýšení zájmu o okružní plavby hlásí i další cestovní agentury, které v Česku podobné zájezdy nabízejí. „Když jsem dostal informace o té nehodě, v první řadě to byl šok. Hned jsem si řekl, že asi o podobné výlety upadne zájem. Ale ukázalo se, že opak je pravda,“ řekl Právu majitel cestovní agentury Lucky Travel z Orlové Vlastimil Adamczyk. Agentura nabízí výlety do italského Středomoří několika loděmi, mezi nimiž donedávna nechyběla ani Concordia.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Záběry z potopených kajut, ve kterých potápěči pátrají po zbylých pasažérechVideo: Reuters

„Návštěvnost našich internetových stránek stoupla minimálně o 800 procent. Zvedl se i počet rezervací, odhadoval bych to na nárůst o čtyřicet až padesát procent,“ řekl Adamczyk.

Že se zájem o cestu s některou z italských výletních lodí ze stejné flotily, jako byla Costa Concordia, po katastrofě u italských břehů zvýšil, potvrdil i Michal Kříž z pražské cestovní kanceláře Orbis Link. „Ne, že by je lidé hned kupovali – spíš se ptají,“ upřesnil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám