Hlavní obsah

Čeští záchranáři v Turecku našli deset lidí, tři mrtvé vytáhli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Českým záchranářům, kteří po zemětřesení v Turecku a Sýrii působí v tureckém městě Adiyaman, se v troskách podařilo nalézt 10 osob. Tři mrtvá těla se podařilo vyprostit. Informoval o tom velitel USAR (Urban Search and Rescue) odřadu Jiří Němčík.

Velitel českého USAR v Turecku Jiří Němčík o nasazení na místě zemětřeseníVideo: Hasičský záchranný sbor ČR

 
Článek

Češi v tureckém městě prohledávají místo, kde stály dvě sedmipatrové budovy, které se při zemětřesení zřítily. Jde o plochu zhruba 40 krát 40 metrů.

Podle místních úřadů by se v troskách mohlo v každé z budov nacházet zhruba 50 osob. Šance na jejich přežití jsou podle mluvčího hasičů Jakuba Kozáka „velmi nízké“.

Na druhou stranu hasiči připomněli, že polským záchranářům, kteří působí v lokalitě, která je od Adiyamanu vzdálená zhruba 280 kilometrů, se podařilo z pod trosek vyprostit několik přeživších.

V rámci USAR odřadu odletělo v noci na úterý do Turecka 69 osob. Na místě nasazení se v nepřetržitém režimu střídají čtyři desetičlenná družstva, která mají přidělenou kynologickou skupinu.

V Turecku objevili zlomovou plochu. Zemětřesení posunulo silnici o tři metry

Blízký a Střední východ

Nejprve jsou nasazeni psi, aby nedošlo ke kontaminaci místa lidskými pachy. Následně nastupují záchranáři vybavení echolokátory, bioradary či štěrbinovými kamerami.

Záchranáři pracují v nepřetržitém režimu, doba nasazení je standardně do 10 dnů, přičemž v případě potřeby a dohody s tureckou stranou by bylo možné prodloužení mise.

Počet obětí zemětřesení již přesáhl 16 000.

Nepustím tě. Zoufalý otec drží za ruku zavalenou dceru

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám