Hlavní obsah

Čeští veteráni války v Zálivu mají vztek, mají si zaplatit pamětní medaili

Právo, Petr Kozelka

Rozčarování a vztek. Tak by se daly popsat pocity některých veteránů války v Perském zálivu. Téměř na den přesně před dvaceti lety se do tehdejšího Československa vrátili ze Zálivu poslední vojáci. Na polovinu září proto Sdružení válečných veteránů České republiky připravilo „Slavnostní nástup veteránů války v Perském zálivu“.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Vlastislav Růžička se svou fotografií pořízenou před dvaceti lety v Zálivu.

Článek

Veteráni by při této příležitosti měli být vyznamenání pamětní medailí Desert Storm (Pouštní bouře). Jenže na výrobu medaile mají účastníci poslat 500 korun.

To mnohé veterány nadzvedlo ze židle hlavně v souvislosti s cestou ministra obrany Alexandra Vondry (ODS) do USA spojenou s pohřbem Ctirada Mašína a vyznamenáním bratrů Mašínů, která stála daňové poplatníky statisíce.

„Je nehorázné, jestli ministerstvo obrany nemá peníze na to, aby při vzpomínkových akcích ocenilo nějakou plaketou nebo medailí veterány. Zvlášť když má peníze na to, aby pan ministr letěl do Ameriky vyznamenávat dva vrahy, protože nic jiného bratři Mašínové pro mě nejsou. Veteráni si pak musí i na medaile dávat peníze sami,“ řekl Právu Vlastislav Růžička, který byl v zálivu v roce 1991 v hodnosti kapitána jako velitel strážní roty.

„Už jsme takoví otupělí“

Podle hlavního koordinátora celé akce Ladislava Sornase ze Sdružení válečných veteránů vděčnost či uznání od politiků směrem k bývalým vojákům už ani nečeká. „Už jsme spíš takoví otupělí, když si nikdo desetkrát nevzpomene, tak podvacáté už to člověka nemrzí,“ přiznal Právu Sornas.

„Nejsme nijak placení ze státního rozpočtu, takže kdo bude pamětní medaili chtít, musí si ji zaplatit. Ministra obrany jsme pozvali, stejně jako náčelníka generálního štábu, ale že si na to nevzpomenou sami nebo že nedají na pamětní medaili nějakou dotaci? Nevím, proč to neudělali,“ dodal s tím, že na podobné akce je stále těžší sezvat lidi, kteří jsou víc a víc znechucení situací v armádě. „Nějaké medaile nebo nástup u příležitosti toho, že českoslovenští vojáci šli poprvé od 2. světové války do světa, je jen maličkost.“

Ministerstvo: o nic nepožádali

Ministerstvo obrany se kritice veteránů brání. Prý je nikdo oficiálně o příspěvek na medaile nepožádal a navíc na akci zdarma poskytne prostory a občerstvení. „Většina vojáků ze Zálivu již byla některým z resortních vyznamenání oceněna v minulosti, nyní nic speciálního nechystáme. Při příležitosti 20. výročí operace Pouštní bouře přijal ministr a vedení resortu zástupce veteránů již v březnu v rámci neformální snídaně. Teď se jejich shromáždění někdo za ministerstvo obrany také zúčastní,“ napsal Právu tiskový mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

„Určitě se té akce nezúčastním, bylo by to pod moji úroveň si zaplatit medaili. Jestli veteráni nemají na medaile pro svoje lidi, tak by neměli pořádat nic, je to nedůstojné. Nevnímám to tak jen já, ale i další kolegové, s kterými jsem se o tom bavil. Pokud by ty peníze měly jít na nějaké zajištění akce, tak je to v pořádku. Ale ne abych si za to kupoval vyznamenání,“ dodal Růžička.

Reklama

Výběr článků

Načítám