Hlavní obsah

Pacienti v karanténě na Bulovce se přesunou, budou moci opustit pokoje

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pacienti, kteří se tento týden vrátili z Číny a byli internováni v karanténě v Nemocnici Na Bulovce, budou přesunuti a lékaři jim umožní opustit pokoje. Ve středu to oznámili lékaři kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí a vedoucí protiepidemického odboru pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová.

Briefing lékařů Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na BulovceVideo: Novinky

 
Článek

Lékařka Kristýna Herrmannová uvedla, že skupina pacientů, kteří se vraceli z Číny, budou přesunuti na prázdné oddělení, aby se mohli volně pohybovat po chodbách a nemuseli být uzavřeni na pokojích, což je pro ně v rámci karantény největší omezení.

V omezené míře jim lékaři umožní i návštěvy.

Je pravděpodobné, že se sem to onemocnění zavleče
ředitelka protiepidemického odboru pražské hygieny Zdeňka Jágrová

Pacienti si nyní dvakrát denně měří teplotu. V karanténě setrvají 14 dní, během nichž jsou sledováni, zda se u nich neobjeví některé příznaky nákazy koronavirem. Pokud se příznaky neobjeví, není nutné je po propuštění z karantény znovu testovat. Při bližším kontaktu pacienti používají respirátory.

Se zavlečením se počítá

Herrmannová označila za pozitivní, že nakažených osob mimo Čínu, kde epidemie probíhá, zůstává nízký. V ČR se prozatím testovalo 49 osob, u nikoho z nich se nákaza koronavirem nepotvrdila. Hygienici přesto očekávají, že se sem virus zanese.

„Je pravděpodobné, že se sem to onemocnění zavleče, to my očekáváme,“ uvedla Jágrová podle níž jsou proto přijata opatření, aby byl případný pacient izolován a jeho okolí ochráněno. Posteskla si nicméně, že o koronaviru je zatím stále velmi málo informací.

Smrtnost je nízká

Smrtnost na nynější koronavirus je oproti koronavirům SARS a MERS nižší. Podle Jágrové je smrtnost koronaviru 2019-nCoV je 2,2 procenta. U chřipky je smrtnost kolem 1,6 až 1,8 procenta.

Koronavirus se začal šířit z Číny, kde se nákaza dál rozmáhá. Počet infikovaných tam stoupá po tisících za den. Poslední data mluví o více než 24 tisících infikovaných a zhruba pěti stovkách obětí.

BEZ KOMENTÁŘE: Příjezd evakuovaných Čechů z Číny na Bulovku.Video: Novinky

Lékaři znovu zdůraznili, že základním opatřením je dodržování hygienických opatření, která lidé znají například z chřipkových epidemií. Ta letošní právě probíhá, přičemž hygienici očekávají, že počty nemocných budou v příštím týdnu ještě stoupat.

Nejohroženější jsou starší lidé a lidé s chronickými nemocemi.

Čína chce použít experimentální lék. V USA proti koronaviru pomohl

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám