Hlavní obsah

Čeští dovolenkáři se v tuzemsku vrhli na slevy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedno kliknutí na internetu a zájemce má slevu na ubytování ve vybrané destinaci. Tak se snaží v Česku kraje i jednotlivá města přilákat co nejvíce tuzemských turistů.

Foto: Miroslav Šára, Novinky

Rybník Svět. Ilustrační foto

Článek

Sázka na slevy zatím vychází Jihočeskému kraji, který vyčlenil na projekt podpory v cestovním ruchu celkem 39 miliónů korun. Portál www.leto.jiznicechy.cz, jenž byl spuštěný v pondělí, zaznamenal do středeční jedné hodiny žádosti o 1734 slevových voucherů pro 4995 hostů. Právo o tom informovala Klára Kaštylová z Jihočeské centrály cestovního ruchu v Českých Budějovicích.

Zájemci z řad rodin žádají o třicetiprocentní slevu na ubytování v jednotlivých penzionech, hotelech a ubytovnách na jihu Čech. Kdo se ubytuje, může získat další slevy na vybrané atrakce. „Pokud by dosud zažádané vouchery lidé skutečně využili, blížila by se jejich částka jen za tyto necelé tři dny k devíti miliónům korun. Voucher zatím uplatnilo 823 hostů a celkový příspěvek se tak blíží k 800 tisícům korun,“ řekla Kaštylová.

Zájem o Třeboňsko

Největší zájem mají hosté na jihu Čech zatím o ubytování na Třeboňsku, Lipensku, České Kanadě nebo na Českokrumlovsku. „Hlásí se lidé opravdu z celé republiky, včetně Jihočechů,“ podotkla Kaštylová. Slevu mohou zájemci získat díky voucheru na webu jen u vybraných hotelů, penzionů i dalších ubytovacích zařízení, které se do projektu přihlásily.

Mezi nimi jsou například i třeboňské Bertiny lázně. „Zatím nemám přesný přehled, jestli zájemci nabídku využijí, ale rozhodně jsme se do tohoto projektu rádi připojili. Myslím, že po koronavirové krizi je důležité, aby se do jednotlivých oblastí vydalo co nejvíce turistů a podpořili tak české podnikatele,“ uvedl starosta Třeboně Jan Váňa.

Turisty potřebujeme a věříme, že i oni nás, říkají Chorvati

Cestování

Největší zájem na jihu Čech bude v letošní sezóně zřejmě o Šumavu, kde ale slevového projektu tolik nevyužívají. Hoteliéři i penziony mají často zamluvená místa dlouho dopředu.

Karlovy Vary už od května

Také o karlovarské pobytové vouchery, které fungují na www.karlovyvary.cz z podnětu vedení města již od konce května, je velký zájem. „Udaných voucherů, tedy akceptovaných v hotelech a penzionech, je v tuto chvíli 1239, a to při celkové kapacitě 3350 voucherů,“ uvedl na dotaz Práva ředitel Infocentra v Karlových Varech Josef Dlohoš.

Na vouchery v první vlně vedení karlovarského magistrátu vyčlenilo z rozpočtu města částku deset milionů korun. Vygenerovaných voucherů bylo sice přes tři tisíce, ale část z nich propadla, protože si nestihli jejich držitelé včas rezervovat pobyt.

Největší zájem je podle Dlohoše o vouchery ve výši dvou a půl tisíce korun, které jsou určené na nejméně čtyřdenní wellness pobyty. Těch je zarezervovaných 650. Voucherů za tisíc korun, které jsou na třídenní pobyty se snídaní, je vydáno 468.

„Paradoxně nejmenší zájem je o lázeňské týdenní pobyty s příspěvkem pět tisíc korun. Zatím jsme jich vydali 118,“ doplnil.

Tuzemské dovolené mají lidé zamluvené i na rok 2022

Cestování

Mezi nejaktivnější mezi hotely a penziony je podle ředitele infocentra Park hotel Richmond. „Hned v závěsu je hotel Millenium v městské části Dvory,“ prozradil Dlohoš s tím, že hotel rozjel velkou poptávkovou akci a podařilo se mu uplatnit přes dvě stě voucherů. „V závěsu je hotel Dvorana nebo léčebna Mánes,“ dodal ředitel s tím, že vouchery jsou určené jen pro tuzemskou klientelu. „Očekával jsem, že zájem bude větší, ale postupně to získává obrátky a čerpají se vouchery větší rychlostí,“ uzavřel Dlohoš.

Praha od července

V Praze mají začít vouchery platit od 1. července, hlavní město se orientací především na domácí turistiku snaží zachránit hlavně letní sezonu. Vouchery budou distribuovat hotely, hostely a další, které se zapojí.

„Za noc pobytu dostane turista poukázku se dvěma body v hodnotě 400 korun, za které mu nabídneme zvýhodněné nebo bezplatné vstupy do galerií, planetária nebo třeba do zoo,“ uvedl ředitel Prague City Tourism František Cipro. Podmínkou podle webu kampaně V Praze jako doma, do níž město investuje přes 120 milionů, je, aby útrata za pokoj byla alespoň 800 Kč.

O které konkrétní hotely, a hlavně o jaké památky půjde, hodlá Praha zveřejnit 20. června.

Podle radní Hany Třeštíkové (Praha sobě) má pražská kultura roční obrat 38 miliard korun a letošní propad se může přiblížit třetině té částky. Ještě hůře je na tom turistický průmysl. „Výpadek v cestovním ruchu se v Praze pohybuje okolo 100 miliard korun a desítek procent pracovních míst,“ uvedla Třeštíková. Letošní propad příjmů z turismu v celém Česku se očekává kolem 300 miliard korun.

Jižní Čechy rozdávají turistům vouchery

Cestování

S nabídkou slev nezahálí ani Středočeský kraj – turisté, kteří ve středočeském regionu přespí a využijí služby ubytovatelů, by měli jako bonus dostávat volné vstupenky do muzeí.

Podle záměru vedení kraje by například při ubytování na dvě a více nocí turista obdržel voucher v hodnotě 500 korun jako slevu na vstupy do zhruba 70 muzeí, galerií či skanzenů zřizovaných krajem. Návrh chce krajská rada projednat během června, aby se výhody daly od začátku prázdnin čerpat. Podpora regionálního cestovního ruchu vyjde krajskou pokladnu na desítky milionů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám