Hlavní obsah

Česko zažilo největší blokádu hranic kvůli Temelínu

Novinky, ČTK, miv, ch, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Devět z celkem z 16 hraničních přechodů mezi Českem a Rakouskem zablokovali v pátek odpoledne rakouští odpůrci jihočeské jaderné elektrárny Temelín. Sedm přechodů bylo jihočeských, dva jihomoravské. Na polovině míst blokáda trvala hodinu, na zbývajících přechodech se protest protáhnul na hodinu a půl až dvě hodiny.

Článek

Na přechodech Weigetschlag - Studánky, Guglwald - Přední Výtoň, Schöneben - Zadní Zvonková, na jihu Moravy Schrattenberg - Valtice a Reintal - Poštorná protestovali odpůrci Temelína od 15 do 16 hodin. 

Přechody Gmünd - České Velenice, Grametten - Nová Bytřice a Fratres - Slavonice byly zablokovány od 14.30 do 16 hodin. Na nejfrektovanějším přechodu Wullovitz - Dolní Dvořiště byl provoz zastaven od 14 do 16 hodin.

Průjezdné byly jen přechody Pyhrabruck/Nové Hrady, Halámky - Neunagelberg, Vranětín - Drosendorf, Hnanice - Mitterretzbach, Hatě - Kleinhaugsdorf a Hevlín - Laa.

Aktivisté původně chtěli zablokovat i hraniční přechod Pyhrabruck/Nové Hrady, podle informací k němu ale nepřišli žádní aktivisté.

Místy se vytvořily kolony aut

Na přechodu Wullovitz - Dolní Dvořiště byla zhruba desítka aktivistů, kteří zablokovali silnici s dvěma osobními a jedním nákladním autem. Jak na české, tak na rakouské straně se během protestu vytvořila asi půlkilometrová kolona aut.

Na přechodu Weigetschlag - Studánky ponechali demonstranti jeden pruh volný, auta a kamióny tak mohli projíždět. Účastníci protestu rozdávali letáky, na kterých informovali o jejich názorech na Temelín.

Několik aktivistů, kteří mimo jiné přijeli se značným zpožděním, zastavilo provoz na hraničním přechodu do rakouského Schratenbergu u Valtic na Břeclavsku.

Na hraničním přechodu Poštorná Reintal u Břeclavi vytvořili protestující přibližně kilometrovou kolonu na příjezdu do ČR. Na protest doplatili především lidé vracející se z práce a jeden autobus.

Dopravní problémy

Protitemelínští aktivisté neblokovali hraniční přechody mezi oběma zeměmi poprvé, v předchozích případech se ale akce konaly vesměs ve středu dopoledne a nezpůsobily tak žádné větší dopravní problémy.

V pátek odpoledne se ale před prodlouženým víkendem (v úterý 1. května se slaví Svátek práce) očekával podstatně větší ruch na hraničních přejezdech. Hrozilo tak vážnější narušení provozu, což se nepotvrdilo.

Aktivisté na zablokovaném přechodu.

Česká policie kvůli blokádám neměla zvláštní dopravní opatření. Všem motoristům, kteří v jejich době chtěli cestovat z jihu Čech do Rakouska a zpět, radila počkat, až se demonstranti rozejdou.

Rakouským aktivistům vadí, že spolková vláda dosud nepodala na Česko mezinárodní žalobu pro údajné porušení dohod z Melku.

Anketa

Co si myslíte o blokádách hranic kvůli Temelínu?
vadí mi, měly by skončit
83,8 %
vadí mi, ale chápu jejich důvody
4,2 %
nevadí mi, ať klidně pokračují
12 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6366 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám