Hlavní obsah

Česko zažilo nejmrazivější ráno celého února

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mrazivá rána jako v úvodu týdne potrvají až do víkendu a i přes den zůstanou teploty pod nulou. Chladné severozápadní proudění bude provázet inverze, slunce se objeví pouze ve vyšších polohách. Novinkám to sdělila Dagmar Honsová z Meteopressu.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Pondělní ráno bylo podle ní nejchladnější za celý únor, teploty ještě kolem půl deváté na mnoha místech setrvávaly pod hranicí minus deseti stupňů Celsia. Například v Liberci naměřili meteorologové minus 14 stupňů Celsia, v Karlových Varech minus 11,1 stupně a Ruzyně u Prahy hlásila minus 9,7 stupně.

Nejnižší naměřené teploty
Bedřichov- 20 °C
Jizerka- 17 °C
Luční Bouda- 17 °C
Labská Bouda- 15 °C
Šindelová- 14 °C
Jihlava-14,6 °C
Šerák- 17,5 °C
Pec pod Sněžkou- 17 °C

Obloha bude v pondělí a úterý zahalena mračny, pouze ojediněle se bude vyskytovat slabé sněžení, více než jeden centimetr sněhu by však napadnout nemělo. Teploty se budou pohybovat mezi minus sedmi až minus třemi stupni Celsia. Na horách by se ojediněle mohla oblačnost rozptýlit na skoro jasno, od tisíce metrů nad mořem se však teplota může propadat i k minus 12 stupňům.

Také ve středu bude převážně oblačno až zataženo, teploty se posunou k intervalu od minus šesti do minus dvou stupňů Celsia, ve čtvrtek by pak mělo být v průměru ještě o jeden stupeň tepleji. V pátek by se už měly teploty na některých místech vyšplhat až k bodu mrazu.

Výraznější oteplení se ovšem očekává od víkendu. Rtuti teploměrů poskočí o několik stupňů výše, místy ukážou i šest stupňů nad nulou. Frontální oblačnost přinese s sebou dešťové srážky, které na horách budou přecházet ve smíšené.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám