Hlavní obsah

Česko vyšle do Iráku lékaře a instruktory výcviku, schválila vláda

Právo, Novinky, zpe, sir

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Česká republika by měla pomoci v boji proti Islámskému státu. Do Iráku chce poslat polní chirurgický tým a instruktory výcviku, kteří by měli působit v rámci globální koalice. Ve středu to odhlasovala vláda. Návrh musí ještě posvětit Sněmovna i Senát.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO)

Článek

„Posláním české mise je léčení zraněných iráckých a koaličních vojáků a výcvik vybraných specialistů iráckých bezpečnostních sil,“ uvedlo ministerstvo obrany, které návrh předkládalo.

Polní chirurgický tým má mít sedmnáct členů a od prosince by měl působit ve vojenské nemocnici amerického námořnictva.

„Pomocí Iráku v boji proti IS chce Česká republika přispět ke stabilizaci situace v regionu, což se má v důsledku promítnout i do snížení motivace místního obyvatelstva emigrovat,” uvedlo ministerstvo s tím, že se tak zmenší i rizika pronikání islamistických bojovníků do Evropy.

Náklady vyjdou na 167 miliónů

V lékařském týmu budou chirurgové, anesteziolog, sestry, zdravotnický manažer a logistik. Tým bude vybaven pouze osobními zbraněmi. Zdravotnický materiál zajistí americká nemocnice. Ta je umístěna zhruba 70 km jižně od Mosulu a plně funguje od října.

V další fázi vyšle česká armáda do Iráku instruktory výcviku z řad ženistů, vojenské policie a dalších odborností.

V Iráku by mělo v rámci dvouleté mise rotovat 30 osob. Náklady se odhadují zhruba na 167 miliónů korun a bude je hradit ministerstvo obrany ze svého rozpočtu.

Související téma:

Reklama

Výběr článků

Načítám