Hlavní obsah

Česko v odvetě zdraží víza pro Američany

Novinky, Jaroslav Zbožínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česká republika chystá zvýšení poplatků za víza pro občany USA, kteří tato povolení potřebují. Oznámil to v pondělí ministr zahraničí Cyril Svoboda, podle něhož se opatření týká Američanů, kteří přijíždějí do ČR za účelem výdělečné činnosti, nebo amerických turistů, pokud se v Česku chtějí zdržet déle než 90 dní. USA zdražují víza pro Čechy od léta.

Foto: Anna Kováčová
Článek

Občané USA, kteří přijíždějí jako turisté na dobu kratší než 90 dní, česká víza nadále nebudou potřebovat. "Na tom se nic nemění," zdůraznil ministr.

Svoboda Právu upřesnil, že opatření vstoupí v platnost během několika příštích dní a že americká strana o něm již byla informována. Do jaké míry budou česká víza pro Američany zdražena, ministr zatím neupřesnil.

Ministerstvo zahraničí tak činí na základě kompetence, kterou mu dává zákon o správních poplatcích.

Odpověď na zdražení amerických víz

Svoboda nepřímo naznačil, že česká strana tímto rozhodnutím reaguje na podobný krok Spojených států, které zpřísnily vydávání turistických víz pro občany ČR a zvýšily i s tím spojené poplatky. "Berte to všechno v souvislostech," odpověděl Svoboda na dotaz, zda lze postup českého ministerstva chápat jako reciproční záležitost. Řekl rovněž, že se zvyšují náklady českých zastupitelských úřadů na vydávání víz.

Vízum do USA přijde na víc než 3000 Kč

Americké vízum stojí nyní českého turistu 100 dolarů (asi 3000 korun). Kromě toho musí žadatel platit telefonní linku pro dojednání povinného pohovoru na konzulátu USA v Praze, přičemž minuta spojení stojí 38 korun.

Americký turista, který chce v ČR pobývat více než 90 dní, zatím platí za vydání víza 1500 korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám