Hlavní obsah

Česko svými letadly dopravilo Izraelce zpět do vlasti. Mezi nimi studenty medicíny, kteří se hlásí do armády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká republika na žádost Izraele pomáhá jeho občanům dostat se zpět do země, kterou v současnosti zmítá konflikt s teroristickým hnutím Hamás na jihu a hrozí i střet s Hizballáhem na severu. Repatriačními lety, kterými se evakuují čeští občané z Izraele, odvážejí vládní speciály naopak izraelské občany zpátky do jejich vlasti.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Přílet vládního speciálu z Izraele s 34 českými občany, kteří v zemi uvázli kvůli teroristickým útokům palestinských radikálů, 11. října 2023, Praha

Článek

„Pan ministr Lipavský vyhověl žádosti izraelské strany, abychom umožnili v letech do Izraele - které by byly jinak prázdné - cestovat izraelským občanům, kteří potřebují zpět do vlasti,“ řekl Novinkám mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake.

První let s izraelskými občany už Česko odbavilo. V Izraeli měl přistát kolem 9. hodiny ráno. Let byl podle Drakea plný, vracelo se tedy 44 Izraelců.

„Z části šlo o studenty medicíny, kteří se hlásí do armády, aby bránili svou zem proti teroristům,“ uvedl mluvčí.

Zpět ze země poletí Češi, kteří čekají na repatriaci.

Izrael a Gaza v souvislostech: Velký speciál Novinek o Blízkém východě

Blízký a Střední východ

Další izraelští občané odletí z Česka posledním repatriačním letem, který bude vypraven ve čtvrtek večer. Kolik Izraelců večerním letem poletí, zatím ještě není jasné.

Občané Izraele, kteří jsou způsobilí k vojenské službě, se v posledních dnech hromadně dobrovolně vracejí ze zahraničí do své země, aby přispěli k její obraně před útoky teroristického hnutí Hamás z Pásma Gazy a hrozícími údery šíitského hnutí Hizballáh z Libanonu.

Ze země se naopak repatriačními lety vracejí Češi zpět do vlasti. Zájem odletět z Izraele má ještě přibližně 130 lidí, řekl Novinkám mluvčí ministerstva zahraničí. Podle něj se všichni vejdou do tří plánovaných letů ještě během čtvrtka.

Armádní speciál do Izraele nepoletí, má poruchu. Čechy musí vyzvednout CASA

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám