Hlavní obsah

Česko smutní, fotbalisté ze skupiny dál nepostoupili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA
Aktualizováno

Většina obyvatel České republiky měla na nedělní večer podobný program. U televize, ať už doma či jinde, sledovat fotbalové utkání mezi Českem a Tureckem. Na pražském Staroměstském náměstí se před velkou obrazovkou sešly tisíce lidí. Radost se ale nekonala. Česko Turecku podlehlo 3:2. Výhra znamenala postup do dalších bojů, prohra cestu domů.

Foto: Eva Kořínková, ČTK

Česká radost se v posledních minutách zápasu změnila ve smutek

Článek

Většina lidí popíjela pivo prodávané v řadě stánků na náměstí, další si přinesli deky a občerstvení z domova. Naprostá většina ale měla v ruce české vlajky nebo tváře pomalované národními barvami.

Mezi fanoušky, kteří přejí štěstí českému týmu, vyčnívala skupinka tureckých mladíků s vlajkami, kteří v Praze studují a na náměstí přišli naopak podpořit své hrdiny.

Češi většinu zápasu oslavovali. Po první půli vedli 1:0, ve druhém poločase ještě jednu branku přidali. Následně dlouho drželi vedení 2:1. V posledních minutách zápasu ale Turci dali rychle za sebou dvě branky a vývoj utkání otočili.

V ostatních velkých městech většinou velkoplošné obrazovky nejsou. Například v Ostravě byla na Masarykově náměstí při prvním utkání se Švýcarskem, nyní se ale nechystá. veřejný přenos nebude ani v Brně nebo v Plzni.

Velkoplošná obrazovka ale byla například na stadiónu ve Starém Městě na Uherskohradišťsku.

Český fanoušek před tureckou vlajkoufoto: ČTK/Radek Petrášek

Fanoušci si z Ženevy stěžují na krádeže

Češi mají, stejně jako Turci, za sebou jednu výhru a jednu prohru. Pokud postoupí, čeká je utkání s Chorvatskem, vítězem skupiny B.

Mistrovství světa se koná v Rakousku a Švýcarsku, utkání Česko-Turecko se hraje ve švýcarské Ženevě. Čeští fanoušci si stěžují ve městě na časté krádeže. V neděli přišli další z nich nejen o peníze ale i o vstupenky.

"Většinou pomáháme švýcarským policistům při prokazování totožnosti českých fandů, kteří nemají doklady," řekl šéf policejního týmu Euro 2008 Jaroslav Šlégl. Skupina 19 českých policistů, kteří vyjeli do dějiště šampionátu, podle něj zatím nemusela řešit žádné vážnější incidenty a jejich práce se orientuje právě na pomoc Čechům v nesnázích.

Reklama

Výběr článků

Načítám