Hlavní obsah

Česko sleduje situaci v Rusku, dál varuje před cestami do země, řekl Lipavský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká republika pozorně sleduje situaci v Rusku, uvedl ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti). S ohledem na pokračující invazi na Ukrajinu a možnou hrozbu zhoršení bezpečnostní situace v zemi dál platí varování před cestami do Ruska. Ruský prezident Vladimir Putin v sobotu uvedl, že ozbrojená vzpoura žoldnéřů ze soukromé Wagnerovy skupiny je zradou Ruska a její osnovatelé budou tvrdě potrestáni.

Foto: Ntb, Reuters

Ministr zahraničí Jan Lipavský

Článek

Šéf soukromé Wagnerovy vojenské společnosti Jevgenij Prigožin v pátek obvinil ruskou armádu z útoku na své muže a vyzval Rusy, aby se připojili k tisícům jeho bojovníků a zastavili „zlo, které páchá armádní velení“.

Pohrozil pochodem na Moskvu, pokud za ním nepřijedou ruský ministr obrany Sergej Šojgu a náčelník generálního štábu Valerij Gerasimov. Ruské ministerstvo obrany označilo postup za ozbrojenou vzpouru.

Obyvatele Rostova na Donu ráno překvapila vojenská technika a žoldnéři v ulicíchVideo: Reuters

„Situaci v Ruské federaci pozorně sledujeme. S ohledem na probíhající vojenskou invazi na Ukrajinu a možnou hrozbu zhoršení bezpečnosti v zemi, zejména pro občany států EU a NATO, stále platí naše důrazné varování před cestami na území Ruské federace,“ uvedl Lipavský.

Wagnerovci vyhrožují blokádou Rostova na Donu a pochodem na Moskvu, zřejmě jsou už ve Voroněži

Válka na Ukrajině

Vzhledem k aktuální situaci může mít Česko na území Ruska jen omezené možnosti pomoci českým občanům v případě, že se dostanou do nesnází a budou potřebovat konzulární asistenci, doplnil.

Situaci glosoval později šéf diplomacie také na Twitteru, kde napsal, že jeho letní dovolená na Krymu se přibližuje.

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) na Twitteru uvedla, že je konečně jasné, čemu se v Rusku říká speciální operace. Rusko tak označuje svou vojenskou invazi na Ukrajinu.

„Po šestnácti měsících války na Ukrajině vede válku Rusko s Ruskem. Nic překvapivého. Je to jejich tradice. Neúspěšné války tam končí popravou cara, chaosem a občanskou válkou pod dohledem fízlů. Gratulujeme,“ napsala.

„Prigožinovi vadí Šojgu a Gerasimov. Ty chce svrhnout. O Putinovi mlčí. Takže jeho cílem je nahradit ty dva a z Putina si udělat otrockou loutku. Tři mušketýři po rusku: jeden proti všem, všichni proti jednomu. Ať bojují co nejdéle, do poslední kapky jejich krve,“ napsala senátorka občanských demokratů Miroslava Němcová.

Ozbrojená vzpoura je zradou Ruska, prohlásil PutinVideo: Reuters

Vzpoura wagnerovců v Rusku končí

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám