Hlavní obsah

Česko pošle na Ukrajinu další letecký speciál pro zraněné demonstranty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministerstvo vnitra rozhodlo, že ve čtvrtek vyšle do Kyjeva další letecký speciál. Ten má transportovat až 15 těžce zraněných demonstrantů k léčení do tuzemských nemocnic, uvedl v úterý mluvčí ministerstva vnitra Pavel Novák.

Foto: Jiří Forman, Novinky

Většina Ukrajinců, které minulý čtvrtek přivezl letecký speciál do Prahy, měla střelná zranění hlavy, břicha či hrudníku

Článek

Podle Nováka se v úterý vpodvečer rozhodlo, že bude pokračovat mise z minulého týdne v rámci humanitárního programu Medevac. Vyslání leteckého speciálu bude ještě na středečním jednání probírat vláda. "Samozřejmě nepředpokládáme, že budou nějaké problémy," řekl Novák.

Rozpočet druhé humanitární mise bude 8,5 miliónu korun. Na první převoz zraněných Ukrajinců vnitro vyčlenilo deset miliónů korun.

Podle Nováka by pro zraněné měl ve čtvrtek ráno letět podobně jako před týdnem armádní Airbus ve speciální zdravotnické úpravě. Letadlo se vrátí do Česka hned ve čtvrtek.

BEZ KOMENTÁŘE: Zranění Ukrajinci dorazili do PrahyVideo: Novinky

O pacienty se podle Nováka budou starat lékaři ve Všeobecné fakultní nemocnici a v Motole. Jako záloha má být připravena Ústřední vojenská nemocnice. Zraněné Ukrajince k převozu do Prahy přímo v Kyjevě vybíral tým humanitární organizace Člověk v tísni.

Půjde o poslední evakuaci těžce raněných

Čtvrteční let bude zřejmě poslední evakuací těžce raněných na české území, uvedl ředitel organizace Šimon Pánek. Ve čtvrtek se vojenským letadlem vrátí i zbylá polovina týmu lékařů a koordinátorů, kteří v ukrajinském hlavním městě působili.

Ještě před prvním transportem vybrali čeští lékaři zhruba 80 Ukrajinců, kterým by podle nich pomohlo ošetření v zahraničí. Řadu z nich přebraly i další státy, například Polsko, uvedl Pánek.

Ve Všeobecné fakultní nemocnici se od minulého týdne léčí osm pacientů, o stejný počet se starají v Ústřední vojenské nemocnici. Motol se stará o 11 zraněných Ukrajinců. Jejich zdravotní stav je většinou stabilizovaný.

Ukrajinci jsou do ČR převáženi v rámci programu Medevac, který spadá pod ministerstvo vnitra a funguje jedenáctým rokem. Před příletem zraněných Ukrajinců bylo do českých nemocnic převezeno 165 pacientů z Bosny a Hercegoviny, Kosova, Čečenska, Iráku, Pákistánu, Afghánistánu, Kambodže, Libye, Barmy a Sýrie.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám