Hlavní obsah

Česko má první návrh na národní sankce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko obdrželo první návrh na mezinárodní sankce, zjistily Novinky z dopisu, který mají exkluzivně k dispozici. Začátkem ledna vešel v platnost sankční, takzvaný Magnitského zákon, který to umožňuje. Návrh předal české vládě zástupce běloruské opozice Pavel Latuško.

Foto: Adam Mogyorosi, Novinky

Pavel Latuško v září 2022 při rozhovoru pro Novinky

Článek

Sankční zákon měla vláda podle svého programového prohlášení schválit do konce roku 2023, stalo se tak ale už o rok dřív, prezident Miloš Zeman ho podepsal v prosinci. Situaci urychlila válka na Ukrajině a motivace sankcionovat ruské oligarchy i na státní, nejen na unijní úrovni.

Pavel Latuško, člen běloruské exilové vlády, předložil návrh na uvalení sankcí na dvě běloruské státní instituce. První je KGB – Výbor státní bezpečnosti Běloruské republiky, jediná KGB, která stále existuje. Druhou je GUBOPiK – úřad pro boj proti organizované trestné činnosti a korupci. Obě dvě instituce má pod dohledem vláda v čele s prezidentem Alexandrem Lukašenkem. Obě se prokazatelně dopouštějí protiprávního jednání.

Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová vyzvala dopisem ministra zahraničí Jana Lipavského ke zvážení vytvoření sankcí proti těmto dvěma institucím.

Ruský útok z Běloruska není v tomto pololetí pravděpodobný, tvrdí analytici

Válka na Ukrajině

Jednání s Čechy

Novinky získaly tento dopis exkluzivně k dispozici. Předsedkyně Sněmovny v něm vyzývá, aby Ministerstvo zahraničí „…zvážilo a následně případně vládě předložilo návrh zařazení KGB a GUBOPiK na sankční seznam Evropské unie, případně i na vnitrostátní sankční seznam“.

Pavel Latuško vidí v jednání s Čechy budoucnost: „Potřebujeme podporu Česka, které si také prošlo těžkým obdobím boje za svobodu. Každý Bělorus zná Václava Havla jako zásadní postavu a vůdce boje za svobodu v Evropě,“ uvedl pro Novinky.

Běloruská opozice také už v prosinci předala vládě návrh na stovky konkrétních jmen, na to ale vláda zatím nereagovala.

Tři způsoby, jak odstřihnout Lukašenka. Opozice s nadějí vyhlíží nového českého prezidenta, řekl Novinkám Latuško

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám