Hlavní obsah

Do nemocnic přicházejí těhotné běženkyně i děti s infekcemi

Stovky ukrajinských uprchlíků přicházejí do českých nemocnic. Převážně se jedná o maminky s dětmi, mnoho žen je těhotných. Děti se po vyčerpávající cestě a hodinách či dnech strávených venku v chladu potýkají s průjmy nebo infekcemi dýchacích cest. Nemocnice zatím nezaznamenaly uprchlíky s vážnějšími zdravotními problémy nebo zraněními. Většina z nich žádala jen běžné vyšetření, předepsání léků, někteří chtěli jen poradit.

Foto: Foto autor: Foto PRÁVO – Jan Handrejch

Tento klučina se necítil dobře, v pražském centru bylo hned po ruce první vyšetření.

Článek

„Vzhledem k tomu, že převážná část uprchlíků jsou maminky s dětmi, pociťujeme největší nápor na obor gynekologie a pediatrie,“ sdělila Právu mluvčí pražské FN Bulovka Eva Libigerová.

Nejde o žádná válečná zranění. Řešíme běžnou ambulantní péči
Marie Heřmánková, mluvčí VFN

Nemocnice se jim proto snaží domluvit péči i v jiných porodnicích a sehnat překladatele do ukrajinštiny. O enormní nápor ale zatím nejde.

Na ubytování uprchlíků půjde až 250 korun za den, začne přerozdělování do krajů

Válka na Ukrajině

Podobně postupuje Fakultní nemocnice Brno, kam už přišla zhruba desítka těhotných. „Důvod byl buď akutní gynekologicko-porodnický, přišly třeba v pokročilém stadiu, anebo se chtěly informovat. Máme seznam gynekologů, kteří jsou ochotní tyto ženy ošetřovat. Posíláme je proto rovnou k nim,“ přiblížila mluvčí této nemocnice Veronika Plachá.

Pomoc tamních lékařů vyhledala už přibližně stovka uprchlíků. Jeden má za sebou i operaci slepého střeva. Jiní potřebovali dialýzu nebo léčit bolavá záda, další chtěli předepsat léky, které pravidelně užívají, anebo léčit rozbíhající se infekce.

To se týká i dětí. Na ambulanci evidují téměř 160 dětských pacientů, někteří přišli na kontrolu opakovaně. „Hodně dětí je na infekční klinice, kde jsou kvůli respiračním problémům a průjmu. Tyto problémy jsou u většiny dětí, které procházejí ambulancí,“ upřesnila Plachá. Hospitalizují pět dětí z Ukrajiny, některé leží na ne­urologické či chirurgické klinice.

V každé FN centrum

V ostravské nemocnici ošetřili k úterý téměř 30 Ukrajinců, v pražské VFN jich od začátku března evidují na 141. „Řešíme s nimi běžnou ambulantní péči podle toho, co jejich zdravotní stav vyžaduje. Nejde o žádná válečná zranění,“ dodala mluvčí Marie Heřmánková.

Praha už téměř nemá pro uprchlíky místo. Na ubytování čekají hodiny

Domácí

Ministerstvo zdravotnictví se chce na eventuální nápor ukrajinských pacientů připravit a zároveň odlehčit praktikům a dětským lékařům, kteří jsou už tak pod tlakem. „Chceme, aby v každé fakultní nemocnici bylo centrum lékařské pomoci pro Ukrajince. Byla by tam hlavně pediatrie, gynekologie a asi i interna,“ nastínil mluvčí resortu zdravotnictví Ondřej Jakob. Plán teprve dostává obrysy a bude se ještě projednávat.

Současný počet příchozích pacientů ale zatím nepředstavuje pro nemocnice zátěž, shoduje se na tom většina z nich. Problémy může působit jazyková ba­riéra. I s tím si ale umí uprchlíci poradit a vystačí si buď s překladačem, anebo s sebou přivedou tlumočníka.

Alternativou by mohlo být i zapojení příchozích ukrajinských zdravotníků, kteří by s tlumočením v centrech pomohli. „Počítáme s tím, že by tam mohli pomáhat v rámci asis­tenční činnosti,“ doplnil Jakob.

Maminko, já umřu, strachoval se ukrajinský klučina

Domácí

Šéf resortu Vlastimil Válek (TOP 09) už minulý týden řekl, že příchod uprchlíků nebude mít vliv na dostupnost péče pro české pacienty. To, že by se v exponovaných místech mohly například prodloužit čekací lhůty, ale vyloučit nelze.

Reklama

Výběr článků

Načítám