Hlavní obsah

Česko je na hodnotách šestého balíčku. Svrčinová čekala pomalejší pokles

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zhruba před dvěma týdny odhadovala hlavní hygienička Pavla Svrčinová, že na hodnotách šestého, nejmírnějšího balíčku opatření proti koronaviru se Česko bude pohybovat na konci prázdnin a čísla nebudou klesat rychle. Mýlila se. Hranice 25 nových případů v přepočtu na 100 tisíc obyvatel padla ve čtvrtek.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová.

Článek

Jak mají vypadat opatření podle šestého balíčku, přitom stále není jasné. Stát zatím ani týdny po zavedení „balíčkového“ systému nedokázal pravidla vzdor dotazům novinářů či urgencí ze strany podnikatelů definovat.

Hlavním kritériem vlády pro rozvolňování opatření v rámci systému balíčků je týdenní incidence počtu případů v přepočtu na 100 tisíc obyvatel.

Podle údajů ze čtvrtečního rána klesla nově celorepubliková hodnota na 24,58, čímž překročila hranici posledního rozvolňovacího balíčku, jenž začíná na hodnotě 25/100.

Jaká pravidla mají v tomto balíčku platit, není ovšem jasné. Hygienici se zatím spokojili s popisem, že bude potřeba ochrana dýchacích cest a „další opatření budou upřesněna“.

Poslední rozvolnění v nedohlednu. Epidemie teď bude ustupovat pomaleji, myslí si Svrčinová

Domácí

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová tak rychlé zlepšení epidemiologické situace nečekala. Když 21. května padla hranice 50 případů, odhadovala, že na úrovni 25 bodů incidence se budeme pohybovat na konci prázdnin. „Incidence sice klesá, ale očekáváme, že pod padesátkou to tak rychle nepůjde. Počítáme, že se do konce prázdnin budeme pohybovat kolem 25 případů na 100 tisíc obyvatel,“ uvedla tehdy.

Na nynější dotaz Novinek, jak si mnohem rychlejší pokles, než sama odhadovala, vysvětluje, Svrčinová zatím neodpověděla.

Vojtěch chce po prázdninách plošné testování školáků PCR testy

Koronavirus

Opatření v balíčku 6? Není známo

Systém balíčků byl zaveden v dubnu za působení ministra zdravotnictví Petra Arenbergera, zůstal ale nedokončený. V některých krajích už epidemiologická situace odpovídá šestému balíčku po týdny.

Hlavní hygienička na dotazy redakce, jaká opatření v něm budou platit, opakovaně nereaguje.

Po vyjasnění pravidel volají i podnikatelé. Hospodářská komora už na konci května vyzvala vládu, ať představí šestý rozvolňovací balíček a také plán na podzim.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám