Hlavní obsah

Svrčinová: Hygiena s policií v restauracích přitvrdí. Zákazníci neměli certifikáty

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hygienici společně s policií zintenzivní kontroly zákazníků restaurací a hospod zaměřené na dodržování platných opatření. V pátek to uvedla hlavní hygienička Pavla Svrčinová s tím, že certifikát o očkování či potvrzení o testu nebo prodělání covidu nemělo při kontrolách v minulém týdnu asi 11 procent lidí, které pracovníci hygieny zkontrolovali.

Svrčinová: Hygiena s policií přitvrdí. Opatření v restauracích nedodrželo 11 procent kontrolovanýchVideo: ČTK

 
Článek

Pracovníci krajských hygienických stanic v minulém týdnu, kdy se oficiálně otevřely zahrádky restaurací, vyrazili na kontroly dodržování opatření.

Lidé, kteří se chtějí na zahrádce usadit, musí podle vládních nařízení mít u sebe certifikát o očkování, potvrzení o prodělání onemocnění v posledních 180 dnech či potvrzení o negativním testu.

Velké rozvolnění. Od pondělí se otevírají restaurace a další služby

Domácí

Celkem hygienici podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové provedli zhruba 800 kontrol. „Musím říct, že situace nebyla úplně nejlepší, kontrolovali zejména zákazníky, zda splňují všechny požadavky, které by měli dodržovat. Tedy jestli mají nějaký certifikát o očkování, potvrzení o testu či o prodělání onemocnění. Bylo zkontrolováno asi 800 osob, z čehož 90 osob nesplňovalo tyto podmínky. To je poměrně vysoké procento osob, asi 11 procent,” uvedla Svrčinová po pátečním jednání vlády.

Hygienici přestupky řešili na místě blokovou pokutou. V případě, že dotyčný s tím nesouhlasil, zahájila s ním příslušná hygienická stanice správní řízení.

V Česku možná máme indickou mutaci viru

Domácí

Z toho důvodu se prý hygienici v tomto týdnu domluvili s policejním prezidentem Janem Švejdarem, že se na kontroly zákazníků na restauračních zahrádkách zaměří i více policistů.

„Opravdu si myslím, že je nutný apel na občany, aby opravdu splňovali ty podmínky, pokud navštěvují zařízení společného stravování,” doplnila hygienička.

Vláda zároveň v rámci nového mimořádného opatření uložila povinnost provozovatelům restaurací a hospod, aby u vstupu viditelně informovali všechny své zákazníky, že jsou povinni dodržovat vládní opatření. „Aby si to každý uvědomil při vstupu,” uzavřela Svrčinová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám