Hlavní obsah

Česko dodá milióny nábojů do kalašnikovů a granáty Kurdům v Iráku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Milióny nábojů do útočných pušek Kalašnikov a kulometů, ale i ruční granáty a náboje do pancéřovek pro Kurdy bojující proti islamistům v Iráku, schválila ve středu Sobotkova vláda. Munici za 41 miliónů korun do Iráku dopraví americká armáda.

Článek

Česko chce iráckým Kurdům dodat výzbroj ze starších zásob, které už kvůli přezbrojení nepotřebuje. Dostat mají deset miliónů nábojů do kalašnikovů, osm miliónů kusů munice do kulometů, 5000 nábojů do pancéřových pěstí a 5000 ručních granátů.

Ministr obrany Martin Stropnický hovoří o „zbrojním daru“ Kurdistánu, jehož primárním úkolem je pomoc ochránit civilisty. „Kurdská strana je jediná lokálně schopná radikálům čelit a je potřeba jí pomoct,“ řekl Stropnický na tiskové konferenci po jednání vlády.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Upozornil, že pomoc nabídly i další Evropské státy. „Je na tom jasná shoda,“ řekl.

Podle něj se dá na problém dívat také z komerčního pohledu. „Je to i způsob, jak se realizovat v tomto teritoriu i na komerční bázi,“ naznačil.

Doplnil, že s pomocí musí napřed souhlasit centrální vláda v Bagdádu.

Náklad přepraví USA

Náklad do Iráku přepraví USA. Více než 500 tun materiálu budou muset naložit do osmi velkokapacitních letounů. Nejprve Kurdové dostanou munici do kulometů, kterou potřebují nejvíce. Materiál by měl být vyvezen do konce roku 2014.

O zbrojní pomoc mezinárodní společenství požádal prezident autonomního Kurdistánu Masúd Barzání. Spojené státy a Francie už oznámily, že Kurdům zbraně dodaly, export zbraní schválili také italští poslanci. Totéž nyní zvažují i Británie a Německo.

Německo bude rozhodovat v neděli

Německá vláda o tom rozhodne v neděli. Ve středu to na tiskové konferenci oznámil mluvčí kabinetu Steffen Seibert. Podle něj je však už nyní zřejmé, že Německo Kurdům nějaké zbraně pošle.

Dodávkou zbraní Kurdům, kterou odmítá většina Němců, se bude zabývat také Spolkový sněm na svém pondělním mimořádném zasedání. Podle německé ústavy ale nemá dolní komora parlamentu v této záležitosti právo měnit rozhodnutí vlády.

USA plánují pomoc iráckým Turkmenům

Americká vláda chce zahájit humanitární pomoc Turkmenům, které na severu Iráku už několik týdnů obléhají radikálové z Islámského státu (IS). Pomoc by měla mířit do města Amirlí, které leží v těsné blízkosti iráckého autonomního Kurdistánu.

V Amirlí žije asi 15 tisíc lidí, z nichž většina jsou Turkmeni šíitského vyznání. Město nedávno požádalo o pomoc armádu, protože nedokáže samo IS vzdorovat a dochází mu potraviny i voda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám