Hlavní obsah

Česko dá na pomoc Sýrii 195 miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Na humanitární pomoc v Sýrii věnuje Česká republika během tří let 195 miliónů korun. V pondělí o tom rozhodl kabinet premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) – předseda vlády to oznámil na Twitteru.

Foto: Abdalrhman Ismail , Reuters

Boji zničené Aleppo (Halab)

Článek

„Vláda odsouhlasila další humanitární, rozvojovou a rekonstrukční pomoc pro lidi v Sýrii, v letech 2016–2019 na ni poskytneme 195 miliónů korun,“ sdělil premiér.

Pomoc by měla směřovat na celé území Sýrie včetně obležených měst. Podporovány budou jak projekty, na kterých se budou podílet tuzemské neziskové, podnikatelské i akademické subjekty ve spolupráci se syrskými a mezinárodními organizacemi, tak vysílání expertů, organizování školení a poskytování stipendií pro studium na českých veřejných vysokých školách.

40 miliónů na obnovu země

„Ta země zažívá v poslední době strašné období, utrpení civilního obyvatelstva je nepředstavitelné. Největší balík 60 miliónů je na bezprostředně humanitární pomoc pro lidi zasažené válkou,” přiblížil šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Čtyřicet miliónů z balíku půjde na obnovu země, konkrétně například na výstavbu dopravní infrastruktury.

„Náš cíl je, aby se stále víc posilovala rekonstrukce země. Hlavní cíl je, že chceme pomáhat v zemích původu, aby odtamtud lidé neodcházeli, anebo pokud odešli, tak aby se tam mohli vrátit,” podotkl ministr zahraničí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám