Hlavní obsah

Česko bude znovu počítat lidi, domy a byty. Údajů tentokrát bude méně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi si příští rok na jaře zopakují sčítání lidu, domů a bytů. Sčítání se opakuje zhruba po deseti letech, přičemž poprvé jej naši předkové zažili v roce 1869. Lidé budou moci vyplňovat téměř tři desítky zjišťovaných údajů i elektronicky. Kdo data neodešle, obdrží papírové tiskopisy.

Foto: Tomáš Nosil / Empresa Media, Profimedia.cz

Formuláře pro sčítání lidu v roce 2011. V roce 2021 dostanou papírové formuláře pouze ti, kteří je neodešlou elektronicky.

Článek

Takzvaným rozhodným okamžikem by se měla stát půlnoc z pátku 26. na sobotu 27. března 2021. Lidé tedy budou vyplňovat údaje, které budou platit v tuto chvíli. Na odeslání elektronických formulářů budou mít podle návrhu zákona čas do 9. dubna 2021, tedy dva týdny.

Poté bude následovat „terénní došetření”. Při něm sčítací komisaři doručí papírové tiskopisy do domácností, které se nesečetly přes počítač. Předají je nejpozději do 26. dubna. Pokud se to nepodaří ani na druhý pokus, budou formuláře k dispozici v určených kontaktních místech.

Vyplněné listy sem pak lidé do 11. května doručí nebo je předají komisařům. Statistici budou moci v případě potřeby termín i odsunout. Údaje z registrů si pak vezmou v červenci.

Jinde čerpají data z registrů

Zatím poslední sčítání bylo před devíti lety, kdy se dotazníky daly poprvé vyplňovat přes internet. Zatímco severské státy, Slovinsko či Rakousko získávají údaje hlavně z databází úřadů, v Česku se budou muset znovu zapojit všichni lidé. České registry totiž všechna potřebná data neobsahují.

Nezaměstnanost v Česku na dvou procentech

Ekonomika

Statistici se ale budou snažit využít informace, které v nich jsou. Zatímco v roce 2011 lidé vypisovali tři listy se 47 údaji, tentokrát by měli podle vládního návrhu zadávat 27 údajů do dvou listů.

Sčítání včetně veškerých příprav a výstupů má přijít na 2,23 miliardy korun.

Návrh zákona o sčítání lidu momentálně leží ve Sněmovně. Ve středu poslanci schválili první čtení a návrh zamířil k projednání do výborů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám