Hlavní obsah

Českem se přehnaly silné bouřky

Aktualizováno

V úterý večer postupovala přes Čechy ve směru z jihu na sever silná bouřková oblačnost. Zasáhla především Plzeňský a Karlovarský kraj, silné bouřky řádily i ve Středočeském kraji, především na Příbramsku. A také v Praze, Ústeckém a Libereckém kraji.

Bouřka v PrazeVideo: Jan Daněk, Novinky

 
Článek

Kvůli bouřkám měli hasiči do 22:00 hodin 416 výjezdů. Nejčastěji odstraňovali popadané stromy a čerpali vodu. Bouřky se přehnaly přes západní část Čech. Nejprve udeřily v Karlovarském, Plzeňském a Ústeckém kraji, poté se přesunuly přes Středočeský kraj a Prahu do Libereckého kraje.

Hasiči museli na západě Čech a v Ústeckém kraji častěji vyjíždět kvůli následkům silné bouře s kroupami. Za tu dobu zaznamenali 131 zejména technických zásahů.

Přívalový déšť vytopil penzion na Chebsku

Domácí

V Karlovarském kraji byly podle policie na některých místech zaplavené silnice a popadané stromy, řidiče vyzývá ke zvýšené opatrnosti.

Přívalový déšť vytopil penzion na ChebskuVideo: Rudolf Voleman, Právo

Hasiči stromy průběžně odklízeli. Z preventivních důvodů hasiči evakuovali děti z jednoho dětského tábora u Aše na Chebsku.

„Preventivně se rozhodlo asi o 42 dětech, že se přemístí, asi na jednu noc. Nic jim nehrozí, ale je tam spousta vody,” uvedl mluvčí krajských hasičů Martin Kasal.

Bouřky zasáhly téměř celý kraj. Podle Kasala byla situace nejhorší asi v okolí Horního Slavkova a Lokte na Sokolovsku. Na Ašsku odčerpávali vodu ze sklepů.

Foto: ČHMÚ

Bouřková oblačnost nad Českem v úterý ve 20:30.

Středočeským hasičům přibylo kvůli bouřce výjezdů, ve většině případů pomáhali s odstraněním popadaných stromů, řekla ČTK mluvčí středočeských hasičů Tereza Fliegerová.

Kvůli větvím spadlým do trakčního vedení nejely vlaky mezi Berounem a Karlštejnem, na opravě pracovala Správa železnic.

Českem se přehnaly silné bouřkyVideo: Novinky

Počet výjezdů hasičů výrazně stoupl kolem 21:30. Několik zásahů evidovalo operační středisko například na Příbramsku, Rakovnicku či Kladensku. Kromě odstraňování stromů hasiči pomáhali s čerpáním vody. Šlo celkem o tři desítky výjezdů.

„Během hodiny jsme zasahovali u 11 případů. Do počtu události byla tato bouřka slabší než ta minulý týden. Převažují stromy a větve. Zranění nemáme zatím žádné,” sdělila mluvčí pražských hasičů Kateřina Suchánská po 22. hodině.

Česko zasáhnou bouřky s krupobitím, na Příbramsku mohou být extrémně silné

Počasí

Další oblačnost přechází nad Českem ve středu ráno, bouřky se tvoří například na Vysočině a Jihočeském kraji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám