Hlavní obsah

České jaderné palivo skončilo v Rusku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Většina jaderného materiálu skladovaného v Ústavu jaderného výzkumu v Řeži u Prahy po více než padesát let je už pryč. V sobotu dorazil do Ruska náklad vyhořelého jaderného paliva z výzkumných reaktorů, jehož likvidaci nařídil Státní úřad pro jadernou bezpečnost. Potvrdila to předsedkyně úřadu Dana Drábová.

Článek

V Rusku by mělo být vyhořelé palivo s obohaceným uranem zpracováno.

Náklad vyrazil z Řeže 1. prosince a do Ruska dorazil v sobotu. Podle Drábové byl odvoz součástí programu zaměřeného na návrat paliva z výzkumných reaktorů do Ruska. Roli hrálo i možné znežití teroristy.

"Jedná se o trojstrannou iniciativu USA, Ruské federace a Mezinárodní agentury pro atomovou energii," uvedl úřad pro jadernou bezpečnost.

Přísně střežený radioaktivní materiál byl před týdnem překládán na nádraží v Měšicích u Prahy. Na nádraží večer přijelo několik kamiónů naložených kontejnery se žlutým znakem označujícím jaderný materiál. Pracovníci je postupně přemístili na připravený nákladní vlak.

Zástupci policie, Českých drah i Státního úřadu pro jadernou bezpečnost mimořádnost akce potvrdili, nic bližšího o ní ale dosud nesdělili. Odkazovali na to, že informace budou moci ze zákona poskytnout až v okamžiku, kdy bude náklad přepraven na určené místo.

Vlak přepravovoval více než sto tun nákladu

"Byl to vlak, který přepravoval více než sto tun," uvedl náměstek Úřadu pro jadernou bezpečnost Petr Krs. Podotkl, že díky speciálním kontejnerům mohl celý náklad odvézt jediný vlak. "To byl cíl, aby to riziko bylo minimální," dodal. Trasa i čas přísně střeženého transportu byly utajovány.

Náklad podle Krse skončil u specializované organizace, kterou provozuje ruská vláda. "Tato organizace shromažďuje tento typ jaderného materiálu. Protože to není odpad, je to obrovsky cenná surovina. S největší pravděpodobností bude někdy v budoucnu znovu použita," dodal Krs.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám